Főzőverseny

2023.06.24. 19:41

Több mint hatvan csapat főzött Gyulaváriban - galériával

Hatvannégy főzőcsapat, sok száz érdeklődő résztvételével rendezték meg a hagyományos főzőversenyt a tizedik Gyulavári Napok részeként szombaton.

Papp Gábor

Fotó: Kiss Zoltán

Szabó Károly, a városrész önkormányzati képviselője elmondta, amikor életre hívták a Gyulavári Kastélynapokat, a kezdeményezéssel megidézték a régi helyi emlékeket. 

– Gyulavári 1977 január 1-ig önálló településként működött, és addig augusztus 20-hoz kapcsolódtak az itteni rendezvények – fogalmazott. – Ezt próbáltuk egy új időpontban újraéleszteni. Hozzátette, a Gyulavári Kastélynapok egyik fő attrakciója a főzőverseny. Húsz csapat marha-, húsz csapat dámvadpörköltet, míg a többi huszonnégy baráti társaság egyéb ételeket készített. Szabó Károly kifejtette, idén annyi változtatás történt, hogy a sportpálya helyett kastélyparkban tartották meg a gasztronómiai megmérettetést.

– A kétnapos, szombati és vasárnapi kastélynapokat azért szerveztük meg, hogy a családok, barátok, ismerősök, munkatársak együtt, felhőtlenül kikapcsolódhassanak – tette hozzá. A kastélynapokon számos fellépővel is találkozhatnak, találkozhattak az érdeklődők, a sorozat egyik csúcspontjaként, vasárnap este Hevesi Tamás ad koncertet, és tűzijáték zárja a programot.

Dr. Görgényi Ernő polgármester az önkormányzat csapatával maga is részt vett a főzőversenyen. Mint elmondta, az embereknek szükségük van a valódi közösségi rendezvényekre.

– A program jó lehetőséget ad arra, hogy az emberek összejöjjenek. A kastélynapokon nagyon sokan vesznek részt, beszélgetnek, kikapcsolódnak – tette hozzá, majd elárulta, náluk Kónya István alpolgármester főzte a dámpörköltet.

Ambrus György olimpiai aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács, a zsűri elnöke elmondta, a pörkölteket egy kategóriában értékelték. A további huszonnégy csapat egyéb ételeket főzött, a teljesség igénye nélkül ők halat, nyulat, bárányt és például káposztás tyúkot készítettek. 

– Nagyon szélessé vált a paletta – hangsúlyozta. A főzőverseny értékelésében a Békés Vármegyei Culinary Team, illetve a Gyulakonyha szakemberei is részt vettek. Az ötletességet, a hagyományőrzést, az ízt, az illatot és az összhatást egyaránt figyelték. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában