Lóránt János Demeter

2023.06.15. 20:31

Öt alkotását ajándékozta a békéscsabai múzeumnak a művész tárlata megnyitóján - galériával, videóval

Lóránt János Demeter Munkácsy Mihály-díjas békésszentandrási képzőművésznek, a Békés vármegyei alkotók doyenjének nyílt kiállítása LÓRÁNT 85 címmel csütörtökön a békéscsabai Munkácsy-múzeum Pátkai Ervin Termében. Az esten a művész öt alkotását adományozta a múzeumnak. A Békéstáji Művészeti Társaság, melynek tagja Lóránt János Demeter, művészeti tevékenységéért Életműdíjban részesítette, az elismerést Gnandt János elnök adta át.

Nyemcsok László

Fotó: Kiss Zoltán

Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója kiemelte, a kiállítás Lóránt János Demeter teljes eddigi életművét felölei, végigtekinti. A tárlat műtárgykollekciója magán- és közgyűjtemények anyagából állt össze. Bár a Munkácsy-múzeum igen gazdag Lóránt-anyaggal büszkélkedhet, az intézmény szeretne a tárlaton Békés vármegyében kevéssé ismert alkotásokkal szolgálni a közönség számára. A kiállításon 51 műtárgy tekinthető meg, többek között az Új lakás című képe, amit 1976-ban beválogattak a világírű Velencei biennálé kiállítási anyagába. Látható számos olajfestménye, akvarellje, tusrajza és plasztikája. Művészetében többféle stíluskorszak követte egymást, ezek is feltárulnak a kiállításon.

A rendezvényen a művésszel Tóth Árpád, a budapesti Neon Galéria tulajdonosa beszélgetett. Hírportálunknak Lóránt János Demeter elmondta, műveiben jellemzően az élet árnyékosabb oldalát mutatja be. Kedvelt műfaja a groteszk, amivel azt adja vissza művészetében, ami kirívóan elüt a megszokottól, a „normálistól”, ugyanakkor furcsa figurái sem bántóak. Az emberek közötti viszonyokat is ábrázolja. Azt írták róla: „Az alföldi festészet hagyományaiból indult ki, de kifejezőeszközeit újabb hatások is alakították. Látszólag beérte a táj és az emberi alak formai motívumaival, valójában azonban sokkal mélyebbre ásott, és az ember lelkivilágát fedte fel.”

Lóránt János Demeter

– Sok helyen megfordultam, éltem, de Békésszentandrás mindig visszahúzott, jelenleg is ott, illetve holland feleségem révén Hollandiában élek párhuzamosan – mondta. – Büszke vagyok arra, hogy Békésben is szívesen fogadták alkotásaimat, a Munkácsy-múzeumban például már 1968-ban kiállíthattam, de ugyanígy meghívtak Gyulára, és természetesen szülőfalumban, Békésszentandráson is lehetőséget biztosítottak műveim bemutatására. Szarvas is fontos állomás az életemben, ugyanis a Vajda Péter Gimnáziumba jártam, ott érettségiztem, utána lettem rajz-földrajz szakos tanár.  

A Mester kiemelte, számos művésztelepen alkotott a nagyvilágban, illetve állíthatta ki műveit. A teljesség igénye nélkül említette Berlint, Bécset, Katowicét, Zürichet, Pozsonyt, Prágát, Delhit, Havannát. Tanulmányúton járt Svájcban, Olaszországban, Franciaországban és Hollandiában.

A megnyitón Lóránt János Demeter a múzeumnak adományozta Világtalan című olajfestményét, melynek forgalmi értéke jelenleg 3,5 millió forint. Emellett az intézménynek ajándékozta Konzílium című képét, a Komédiások és a Két oldal című tusrajzát, valamint az Estélyi című, függeszthető faplasztikáját.

 

Képi világa rabul ejti tekintetünket

Nagy Ferenc, Békéscsaba alpolgármestere a LÓRÁNT 85 megnyitóján kiemelte, a képzőművész alkotásaiért versengenek mind a műgyűjtők, mind a közgyűjtemények. Számos festménye, tusrajza, szobra megtalálható a Magyar Nemzeti Galériában, a Szépművészeti Múzeumban, de a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteménye is több tucat alkotással büszkélkedhet.

– Fontos megemlíteni, hogy munkásságát számos elismeréssel és díjjal jutalmazták, így többek között Rippl Rónai-díjjal, illetve Munkácsy-díjjal – hangsúlyozta Nagy Ferenc. – 1988-tól Érdemes Művész, 1997-től magáénak tudhatja a szakma elismeréseként a Tornyai-plakettet is. Bízom benne, hogy elnyeri tetszésüket ez a nem mindennapi tárlat, amely segítségével egy kiváló Békés vármegyei művész alkotói pályájáról kapunk képet.

Az alpolgármester kiemelte, Lóránt János Demeter önálló kiállítására sokat kellett várnunk, hiszen legutóbb 1968-ban szerepelt Békéscsabán önálló tárlattal. Akik a művész munkásságát jól ismerik, tudják, hogy sajátos expresszív kompozíciók, az emberi lelkivilágot feltáró, misztikus, groteszk vásznak jellemzik művészetét. Lóránt János Demeter bizarr, groteszk alakjai, érdekes képi világa rabul ejti tekintetünket. Minden kép más, és más történetet mesél el számunkra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!