Országjáró körút

2023.05.23. 21:16

Verses-zenés csabai előadás: kiemelték Petőfit a tankönyvekből – galériával

Országjáró körútjának harmadik állomásaként Békéscsabára, a Csabagyöngye Kulturális Központba érkezett kedden a Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című produkció. Az Ugron Zsolna József Attila-díjas író szövegkönyvével és a Kossuth-díjas Káel Csaba rendezésében színpadra vitt verses-zenés előadáson Zámbori Soma, Bánovits Vivianne, valamint Dánielfy Gergő; Trap kapitány és a Tha Shudras, Sena és a The Biebers elevenítette meg a költő forradalmi lelkületét, szabadság- és szerelemvágyát.

Nagy Szilvia; [email protected]

Popzenei előadók dalaiból és rövid prózai etapokból állt össze a műsor.

Fotó: Bencsik Ádám

A zömmel fiatalokból, középiskolásokból álló közönséget elsőként – videóüzenetben – Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, majd Varga Tamás köszöntötte. Békéscsaba alpolgármestere elmondta, Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából izgalmas projektek indultak országszerte, így a megyeszékhelyen is. Megalakult például a Pilvax klub, a megyei könyvtár pedig összegyűjtötte a költőóriás vármegyei vonatkozásait, látogatásait. Hangsúlyozta, Petőfi 19 évesen jelentette meg első versét, hét éves munkássága során páratlan életművet hagyott hátra, nagy öröm, hogy a zsenit az országjáró előadás benyomásai révén az itteni közönség is „közelebbről” megismerheti. 

Mind a kilenc produkcióban közreműködő popzenei előadó (Aurevoir, Dánielfy Gergő, Ember Márk, Paulina, Romengo, 4S Street, Trap kapitányt és a Tha Shudras, Sena, valamint a The Biebers) megzenésített Petőfi-verse felcsendült a Csabagyöngyében: a dalokból és rövid prózai etapokból állt össze a műsor. A költőt Zámbori Soma, Szendrey Júliát pedig Bánovits Vivianne alakította, az előadás narrátoraként Szabó Sebestyén László lépett színpadra.  

A The Biebers az 1848 című költeményt gondolta újra; ennek kapcsán Puskás-Dallos Péter kiemelte, a ’80-as éveket idéző szintitémákkal, izgalmas vokálharmóniával, egyedi összképpel öntötték dalba a verset.  Egy nagy misszió részesei lettek, megmutatják, hogyan kapcsolódik a kortárs popzene a költészethez. 

Varga Tamás köszöntötte a középiskolásokból álló közönséget. Fotó: Bencsik Ádám

– Petőfi nemcsak az irodalomban, hanem a történelemben is hatalmas jelentőséggel bír. Alázattal nyúltunk a verséhez, nem könnyen találtuk meg a megfelelő formát, a hangszerelést és a hangulatot, de végül sikerült, kompromisszumok nélkül. Az eredeti verstől a refrén elválik, saját magunk tettünk hozzá pluszt. Az egész produkció repertoárja rendkívül színes lett, sok műfaj képviselteti magát, a cigányzenétől az afrikai zenei motívumokig –  merült el a részletekben az előadó, hozzátéve, az országjárás során Budapestről kilépve láthatják az ország sokszínűségét, amit a dalhoz készült klipben is igyekeztek megjeleníteni.

– A kultúra egy folyamatosan változó entitás, amit maguk az emberek színesítenek, popzenészként Petőfi költeményeiben mi is sokféle hangot „hallottunk meg”. A darab kettőssége egyúttal a szépsége is. Az egyik oldalon ott a költő, a másikon sok-sok magyar előadó, együttesen tárjuk fel, mennyiféle gondolat, aktualitás rejlik a versekben. Ha Petőfi most, születése után kétszáz évvel itt lenne velünk, azt hiszem tetszene neki, amit hallana – emelte ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában