Békéscsaba

2023.05.16. 15:08

Szelekovszky László tartott előadást Petőfiről

Szekovszky László, nyugdíjas természetvédelmi szakember tartott előadást a Békés Megyei Könyvtárban Séta Petőfivel és Júliával címmel a napokban. Mint mondta, azért ezt a címet adta, mert Petőfi is úgy élt, hogy mindig sétált.

Gyemendi Réka

Szelekovszky László: Petőfi olyan őszintén élt, ahogy minden embernek kellene

Fotó: Bencsik Ádám

Elmesélte, Debrecenben nagyon rossz körülmények között élt a költő, de nem sokáig, hiszen onnan indult el Pestre, gyalog. Egy hét alatt ért oda, szélben, esőben. Selmecbányára is elment, mert mindenáron színész akart lenni, azonban ez végül nem teljesült majd innen két hét alatt jutott vissza Pestre. Ez csupán két példa arra, mekkora utat volt képes megtenni Petőfi gyalogolva.

Sokat volt beteg, viszont ennek ellenére sem panaszkodott soha, bármi baja volt. Olyan őszintén élt, ahogy minden embernek kellene. Ami van, azt vegyük észre, és azt adjuk tovább fogalmazott Szelekovszky László.

Előadásában hangsúlyozta még Petőfi szép, leíró költeményeit is. Elárulta, a költő a pusztában, dűlőutakon, földutakon tett útja során mindent meglátott, észrevett a természetben és meg is fogalmazott. Az előadáson emellett szó esett a költő forradalomban betöltött szerepéről és annak személyes előzményeiről, valamint Szendrey Júliával való kapcsolatáról is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!