Vándorkiállítás

2023.04.24. 09:55

Múmiákkal is találkozhatnak a látogatók a békéscsabai Munkácsy múzeumban

Rejtélyek, sorsok, múmiák címmel a Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállítása lesz látható május 11. és október 29. között a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban.

Ny. L.

A tárlatot a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum két kiállítótermében (Zsilinszky Mihály Terem és Kolozsváry-Tevan Terem) tekinthetik meg majd az érdeklődők

Forrás: BMH

Biróné Ungurean Emma Brigitta múzeumi közművelődési szakember, kulturális menedzser hangsúlyozta, a különleges tárlat – mely kiegészül a váci Tragor Ignác Múzeum anyagával – a világviszonylatban is egyedülálló váci leletegyüttes feltárásának történetéről, a megtalált emberek életéről és a múmiák természettudományos módszerekkel való vizsgálatának eredményeiről mesél a látogatóközönségnek.

– Az egész világon ritkaságszámba menő esemény volt, amikor a váci Fehérek templomának 1994-es felújítása közben a munkások megtalálták a templomtorony alatt lévő kriptát, melyről az utókor megfeledkezett – emelte ki a közművelődési szakember. – A kripta a padlótól a mennyezetig zsúfolásig tele volt egymás

 tetejére halmozott, gazdagon díszített koporsókkal. Amikor felnyitották ezeket, meghökkenve látták, hogy a legtöbb koporsóban nem csontok, hanem természetes úton mumifikálódott holttestek pihentek. A nem mindennapi leletegyüttes feltárását a Váci Püspökség engedélyével a Tragor Ignác Múzeum munkatársai végezték. A feltárás során több mint 300 ember földi maradványait találták meg, amik a Természettudományi Múzeum Embertani Tárába kerültek, és mintegy 1800 tárgyat helyeztek el a váci múzeumba.

Biróné Ungurean Emma Brigitta kitért arra, hogy a kriptát 1731–1841-ig használták temetkezésre a váci lakosok. A mumifikálódott elhaltak között több egyházi személy, kereskedő, lovassági ezredes, nemesi testőrségi főtiszt és számos polgári tisztségviselő is volt. Jelenleg 166 egyént sikerült azonosítani a koporsókra festett nevek és évszámok segítségével. A kriptában kialakult, barlangokéhoz hasonlatos klíma lehetővé tette, hogy a testek ilyen jó állapotban megmaradjanak, továbbá a fenyőfából készült, faforgáccsal bélelt koporsók is elősegítették a kiszáradást.

A páratlan leletegyüttes rengeteg információval szolgál a 18–19. században Vácott élő, különböző életkorú polgári személyek mindennapjairól. A kiemelt időszaki kiállítás emléket állít az egykori váci polgároknak, ugyanakkor bemutatja, hogy mennyire értékesek ezek a múmiák a tudomány és az utókor számára.

A tárlatot a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum két kiállítótermében (Zsilinszky Mihály Terem és Kolozsváry-Tevan Terem) tekinthetik meg majd az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában