Békéscsaba

2023.04.25. 15:14

Konter László is a Jókai színház Mennyei Társulatának tagja lett

Kedden helyezték el Konter László, a Békéscsabai Jókai Színház egykori igazgatójának fényképét az intézmény aulájában a Mennyei Társulat tagjai közé.

Gyemendi Réka [email protected]

Seregi László igazgató és Liszi Melinda is tisztelgett Konter László emléke előtt /Fotó: Bencsik Ádám/

A teátrum Mennyei Társulatába azon színművészek és színházi szakemberek kerülhetnek be, akik munkásságukkal, hosszú éveket felölelő szakmai múltjukkal meghatározóan kötődtek a Jókai színházhoz, annak arculatát, művészi munkáját formálták, alakították, akik személyiségükkel és szaktudásukkal példaként szolgálhatnak újabb színházi generációk felneveléséhez, illetve a helyi tiszteleten túl országos szakmai elismerést is kiváltottak. 

A résztvevők kedden egy perces néma csenddel emlékeztek az egykori igazgatóra. Ezután Liszi Melinda szavalt el József Attila: Tanítások című művéből egy részletet. Mint megírtuk, Konter László Jászai Mari-díjas rendező életének 79. évében, hosszan tartó betegség után február 23-án hunyt el. 

Konter László Szegeden született 1944. április 12-én Konter Imre és Menyhárt Ilona gyermekeként. A Debreceni Tanítóképző Főiskolán tanult 1963 és 1966 között, majd Békéscsabára került segédszínészként. 

1969 és 1972 között, valamint 1973–1974-ben a Szegedi Nemzeti Színházban volt színész, a két esemény között Békés Megyei Jókai Színház művésze volt. 1974–1979 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatójaként rendezést tanult, majd a Pécsi Nemzeti Színház tagja lett. 1983-tól egy évtizedig a budapesti Népszínház rendezője, az utazó operatársulat vezetője, majd 1989 és 1993 között a Népszínházi Opera igazgatója volt. Később megpályázta és elnyerte a Jókai Színház igazgatói tisztségét. 1993-tól 2007-ig volt teátrumunk direktora és főrendezője, ittléte alatt ismerték el munkáját Jászai Mari-díjjal. Feledhetetlen Szabó Magda- és Dürrenmatt-rendezését ma is emlegetik a nézők. Kiváló tanári munkájának köszönhetően egy egész színészgeneráció nőtt fel Békéscsabán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!