Katolikus hívek

2023.03.17. 21:05

Békéscsabai keresztútjárás a békéért: Jaminából a belvárosba zarándokoltak - galériával

Évtizedes hagyománya van Békéscsabán a római katolikus hívek keresztútjárásának. Pénteken este mintegy 100 hívő lélek tette meg a zarándoklatot a jaminai Jézus Szíve Templomtól a belvárosi Páduai Szent Antal Társszékesegyházig.

Szegfű Katalin

A keresztutat idén a közelünkben zajló háború végleges megszűnéséért és a háború miatt szétszakított, szeretteiket elvesztő családokért ajánlották fel

Forrás: Szegfű Katalin

A keresztútjárás az a szokás a húsvét előtti Nagyböjtben, amikor a katolikus hívek stációról stációra felidézik Jézus Krisztus szenvedésének a Szentírásban leírt történetét. Végiggondolják, elmélkedik és éneklik a passiót, Jézus halálra adatásának, keresztre feszítésének, halálának és feltámadásának megrendítő eseménysorát. 

A békéscsabai keresztútjárás különlegessége, hogy ez egy tényleges fizikai próbatételt is jelent, egy valóságosan hosszú út megtételét, ugyanis a zarándoklat a jaminai Jézus Szíve Templomtól a belvárosi Páduai Szent Antal Társszékesegyházig vezet, e két végpont között közbeiktatva a 14 stációt. A hosszú, kilométereken át tartó gyalogutat pénteken este mintegy 100 hívő lélek – iskolások, cserkészek, fiatalok, családosok és idősek – vállalta. Az egyes megállóhelyek között a csabai katolikusok közösségeinek más-más önkéntese vitte a töviskoszorús keresztet és szintén változott annak a személye is, aki felolvasta az elmélkedések szövegeit. A közösséget építette a gitárral kísért éneklés és az imádság a keresztút egészében. Az engesztelő ájtatosság középpontjába idén a béke gondolatát és vágyát helyezték a szervezők. 

– A keresztutat idén a közelünkben zajló háború végleges megszűnéséért és a háború miatt szétszakított, szeretteiket elvesztő családokért ajánljuk fel, azokért, akik most nehéz keresztet hordoznak. Legyen béke az országok között, hazánkban, a családokban és a szívekben! 

E szavakkal köszöntötte a megjelent híveket a jaminai Jézus Szíve Templomban Tapodi Krisztián diakónus, aki az első stáció elmélkedését is olvasta. A menet ezután indult Jamina utcáin keresztül a repülőhídon át a csabai belváros irányába, ahol több frekventált helyen megállva jutottak el a Páduai Szent Antal Társszékesegyházhoz. A közel négyórás keresztút célja volt a tanulságtétel is: a templom falai közül kimozdulva mutatták meg a katolikus hírek a városlakóknak a keresztény hit alaptanítását. 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában