Ősi néphagyomány

2023.02.05. 09:25

Mohácsi busók temették a telet Battonyán

Nem bízták a véletlenre a battonyaiak a télűzést. Már harmadik éve hívják segítségül a mohácsi busókat. Szombaton az időjárás megerősítette őket ebben: kell a hathatós összefogás! A télűzésre sokan, több környékbeli településről is kíváncsiak voltak. Meleg teával, forralt borral, fánkkal várták őket a helyi művelődési házban.

Cs. I.

Nagy volt a vigadalom a művelődési házban.

Forrás: BMH

A busójárás egy tavaszváró, téltemető népszokás a Mohácson és környékén élő, többségükben római katolikus délszlávok, a sokácok farsangi maszkos alakoskodása és dramatikus néphagyománya. A mohácsi busójárás 2009-től szerepel az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listájában, 2012 óta pedig hungarikumnak is számít, ami elsősorban a mohácsi civil társadalom, a busócsoportok, a maszkfaragók és jelmezkészítők sikere. 

– Nagyon örülünk annak, hogy immár harmadik éve becsatlakozhatunk abba a dél-alföldi összefogásba, amelynek keretében számos település mellett Battonyára és Mezőkovácsházára is elhozzák a mohácsi busók ezt az ősi néphagyományt – köszönte meg a házigazda, Balázsné Szabó Erzsébet az érkezőknek, hogy ismét élményt, látványosságot hoztak a városukba a maskarások.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában