Békéscsaba

2023.02.18. 12:00

Fellini egyik legismertebb művét láthatjuk a Jókai teátrumban

Federico Fellini: Országúton című, 1954-es filmjét viszi színpadra a Békéscsabai Jókai Színház. A cirkuszi játék rendezője Kiss József Jászai Mari-díjas színművész, rendező. A darab olvasópróbáját pénteken tartották a Jókai Szalonban.

Gyemendi Réka [email protected]

Seregi Zoltán és Kiss József mutatta be a darabot

Fotó: Bencsik Ádám

Seregi Zoltán úgy kezdte, Fellini emlematikus filmjei meghatározóak és mély nyomot hagytak mindenkiben. A színházigazgató bemutatta, Az országúton című drámából Kiss József készített színházi darabot Szolnokon, ami olyan jól sikerült, hogy úgy gondolta, Békéscsabán is helye van az előadásnak.

Kiss József élete legboldogabb pillanataként emlékezett vissza arra, amikor megkapták a jogokat Olaszországtból, hogy színpadon alkalmazzák a filmet, amiből korábban készült már balett valamint opera is, azonban prózaként még nem vitték színpadra.

A rendező ismertette, a mű a háború utáni Olaszországban játszódik. A főszereplő, Zampanó egész lénye a háborúban megsérült ember „ősképe”. A történetben mindenki szegény, a színpadon is csak nincstelen, nyomorult emberek jelennek meg. Mint fogalmazott, a film arról szól, hogy a leány megváltja a férfit a szó mindenféle értelmében, így a férfi tovább tudja vinni az életét. A rendező kiemelte, Federico Fellini és Nino Rota zeneszerző kölcsönösen inspirálta egymást, így születhetett meg ez az életmű.

Fellini olyan dolgokról beszélt, ami örökérvényű és sosem fog elavulni. A produkció megtépázza, megrengeti a közönséget, nem lesz olyan ember a nézőtéren, aki ugyan úgy fog kimenni, mint ahogy bement. Ha mégis, akkor rosszul dolgoztunk

 – fogalmazott Kiss József.

A bemutató Szentesen lesz március 25-én, Békéscsabán pedig április végén láthatja majd a közönség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában