Békéscsaba

2022.12.02. 14:56

Zsarnok uborkával is megküzd Hagymácska a Jókai színház új darabjában - galériával

Pénteken rendezték meg a Hagymácska című mesemusical főpróbáját a Békéscsabai Jókai Színház nagyszínpadán. A történet szerint gyümölcsök és zöldségek mesebeli világába csöppenünk, ahol Hagymácska küzd Hagymapó jogaiért a zord Tormagasságos urasággal és uborka hadseregével szemben. Segítségére vannak barátai, akik különböző csínytevésekkel, tréfákkal törnek borsot az uraság orra alá.

Gy. R.

A darabot december 5-én mutatják be a Jókai színház nagyszínpadán

Fotó: Für Henrik

A gyermekdarab alapja egy orosz népmese, amit Bozsó József dolgozott át, zeneszerzője Kocsák Tibor, a különleges, mozgatható, hagymát megidéző díszlet pedig Libor Katalin munkája.

A rendező elmondta, a próbafolyamat Békéscsabán mindig nagyon jó, mert a művészek, habár nagyon elfoglaltak, teljesen felkészülten mennek a próbákra. Kiemelte, mivel a színház bezár január 1-től, így az eredeti tervekhez képest kicsit korábban van a premier.

A  darabról elárulta, a zöldség- vagy állat megformálás a színpadon mindig emberekről, emberi problémákról szól. Mint mondta, teljesen elrugaszkodott az eredeti mesétől, csak a címét hagyta meg és néhány figurát, a történetet és a szereplők neveit pedig a magyar közönség számára írta át.

– Nem szerettem volna, hogy teljesen zöldségek és gyümölcsök legyünk, hanem emberek, de ezzel az eszközzel sokkal könnyebb elmesélni a gyermekeknek a történet üzenetét. A darab fő mondanivalója a barátság, az, hogy mindig a szabadágunk az első, mindig fel kell lázadnunk a zsarnokság ellen. Viszont nem erőszakkal, hanem fifikával, barátsággal, összetartással. A darabban emberi, sőt, gyermeki konfliktusok vannak. Az volt a célom, hogy a gyermekek magukra ismerjenek, a saját problémáikra, de a felnőtt problémák is megjelennek – fogalmazott.

A darabot december 5-én mutatják be a Jókai színház nagyszínpadán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában