Irodalmi estek

2022.12.06. 09:55

Rezeda Kázmér utazásai: bemutatta tárcanovelláit Békéscsabán Bayer Zsolt

Bayer Zsolt újságíró, publicista, műsorvezető volt a vendége hétfőn este a 185. Békéscsabai Irodalmi Esteknek a városháza dísztermében, ahol a Rezeda Kázmér utazásai című, tárcanovellákat tartalmazó kötetét mutatták be. A könyvben a Krúdy Gyula által megteremtett figura bőrébe bújva írt a szerző éttermekről, kocsmákról, vendéglátó-helyekről, ahova rendszeresen járt vagy csak úgy egyszer-egyszer beesett. Csak pozitív dolgok, élmények szerepelnek a könyvben, ha rosszat tapasztalt, azt kihagyta.

Nyemcsok László, [email protected]

Bayer Zsolt Frankó Attila meghívására érkezett Békéscsabára

Fotó: Bencsik Ádám

Megtelt a városháza díszterme Bayer Zsolt könyvbemutatójára, több mint 200-an foglaltak helyet. A kötetből Réger Wanda és Tomanek Gábor színművészek olvastak fel részleteket, Kabai Gábor gitározott. A program előtt hírportálunk kérdéseire is válaszolt a szerző.

A tárcanovellák születéséről, a témaválasztásról elmondta, ez hét évvel korábbra vezethető vissza.

– Balatonfüreden mászkáltam késő este, és vacsorázni szerettem volna – mesélte. – Már minden bezárt, egyszer csak halvány fényt láttam kiszűrődni egy étteremből. Egyedüli vendégként szűzérmét kértem, azt ugyanis nehéz elrontani. Nemhogy elrontották, pompás volt. Akkor fogalmazódott meg bennem: mi lenne, ha ezekről írnék is?

És hogy miért Rezeda Kázmér alakját vette fel? Bayer Zsolt kiemelte, már kamaszkorában Krúdy Gyula volt az irodalmi szerelme. Tizennégy éves korában hívta el el moziba édesapja a Krúdy Gyula művéből készült Szindbád című filmre.

– Rabul ejtett a film, az otthoni, ötezer kötetet számláló könyvtárunkban természetesen megvolt a kötet is. Levettem a polcról, és nem tudtam abbahagyni – ecsetelte. – Aztán elolvastam a Rezeda Kázmér szép életét is. A főhős megfoghatatlan, szellemszerű alakként jelent meg az 19–20. század fordulóján, a boldog békeidőkben. Ennek a világnak az utolérhetetlen, csodálatos krónikása volt Krúdy, ezt akartam visszahozni.

Horváth Szabolcs, Réger Wanda és Tomanek Gábor

Rezeda Kázmér utazásainak első tárcanovellája több mint hat éve jelent meg a Magyar Nemzetben, és ezt kéthetente követte a többi, de nem írta alá ezeket Bayer Zsolt.

– Ennek a politikai szerepvállalásom volt az oka, ezt nem akartam a szépirodalommal keverni.  – emelte ki. – Tudni akartam, milyen a novellák fogadtatása, ha pusztán esztétikai, irodalmi alapon ítélik meg, és nem egy gyűlölt vagy rajongott publicista műveiként. Ha aláírom, akkor annak, aki szeret, zseniális lesz, még ha rossz is. Aki ki nem áll, annak akkor sem tetszik, ha Nobel-díjas alkotást teszek le az asztalra.

A szerző elmondta, már Facebook-csoport is alakult, ahol találgatták ki írhat Rezeda Kázmérként. A versenyben csak a második legtöbb szavazatot kapta Fehér Béla után. Tárcanovellái kedvező fogadtatásra találtak, várták, szerették az olvasók. Egyszer másfél hónap nyári szünetet tartott, és rengeteg levél érkezett a Magyar Nemzet szerkesztőségébe, hogy hova tűnt Rezeda Kázmér, követelték visszatérését. Nevetve kiemelte, azt mondják, hogy a profi múzsája a határidő. Ennek megfelelően kéthetente megjelennek a novellái, melyek már a második kötet alapját képezik, ezt jövő karácsony előtt szeretné kiadni. Visszatérve még az első kötetre, a Rezeda Kázmér utazásai könyv tavaly karácsony előtt jelent meg, és akkor már kénytelen volt a szerző lerántani magáról a leplet. Azzal a szokásával azonban nem szakított, hogy most sem írja alá a novellákat a Magyar Nemzetben, egy így volt, így marad.  

Megtelt a városháza díszterme Bayer Zsolt könyvbemutatójára

– Olyan korban élünk, amikor az irodalom maga, miként a kultúra, válságban van, haldoklik, és ez ellen tennünk kell – hangsúlyozta az író. – Abból semmi jó nem származik, ha a mostani fiatalok 10–15 másodperces Tik-Tok-videókat fogadnak csak be, és könyvet nem vesznek le a polcról. Meggyőződésem, hogyha a az irodalmat, a kulturális tradíciókat nem leszünk képesek áthagyományozni a következő generációknak, akkor mindennek vége. Valahogy át kell vinnünk a szépirodalmat a túlsó partra.

Ételeket kóstoltak az írások alapján

Frankó Attila, a Békéscsabai Irodalmi Estek ötletgazdája, rendezője elmondta, idén ez volt az utolsó programjuk. Meglepetéssel szolgáltak Bayer Zsoltnak és a közönségnek is. A Rezeda Kázmér utazásai című könyvben szereplő ételek közül többet is felvonultattak: lecsót, túrós csuszát, paprikáskrumplit, rakott krumplit és töltött káposztát. Frankó Attila kitért arra, ha megjelenik Bayer Zsolt könyvének második kötete, feltétlenül szeretnék bemutatni az irodalmi esteken. A szerző megígérte, hogy nagy örömmel, szívesen jön, és akkor majd már ő is főz valamit, mert nemcsak enni szeret, hanem elkészíteni is az ételeket. A Békéscsabai Irodalmi Estek január 10-én folytatódnak, dr. Reisinger János irodalomtörténész lesz a díszvendég. A székhelyét Hotel Fiumébe teszi át a rendezvény.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában