Mesék és virágok

2022.09.17. 20:09

Zenész kottázta le a hímzés szemeit, most Békéscsabán láthatjuk az alkotást - galériával

Mesék és virágok címel nyílt kiállítás a Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi Tér galériájában. A nyírkátai születésű Bakos Gyuláné terítői, párnái beregi keresztszemes hímzéssel készültek, van olyan darab, amelynek szemeit egy zenész lekottázta, így inspirálta a többszáz éves hagyomány által életre hívott használati tárgy.

N. Sz.

Hímzésekből és faragott tárgyakból nyílt kiállítás a Tégla galériájában

Fotó: Kiss Zoltán

Megnyitották szombaton Bakos Gyuláné hímző népi iparművész és Láng György, Magyar Kézműves Remek díjjal rendelkező fafaragó szakoktató Mesék és virágok című kiállítását a Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi Tér galériájában. Barcsay Andrea, a Népművészet Ifjú Mestere ünnepi köszöntőjében elmondta, fontos, hogy a fiatalok is lássák, miket készítenek az idősebb generációhoz tartozók. 

A megyei népművészeti egyesület vezetőségi tagja hozzátette, ugyan az alkotók életkorukra tekintettel nem tudtak eljönni Békéscsabára, de műveiken keresztül üzennek, tovább adják a hagyományos értékeket az utánuk jövőknek. A nyírkátai születésű Bakos Gyuláné terítői, párnái beregi keresztszemes hímzéssel készültek, van olyan darab, amelynek szemeit egy zenész lekottázta, így inspirálta a többszáz éves hagyomány által életre hívott használati tárgy. A kassai születésű, Sárbogárdon élő Láng György aprólékos, míves, faragott táblái közismert népmeséket elevenítenek meg. Elhangzott: az alkotó a szóbeli hagyományt formálta képpé, ami talán száz év múlva is visszaadja ugyanazokat a történeteket a gyermeknek. A tárlat október 14-ig látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában