Szokolay Dongó Balázs

2022.02.03. 06:40

A tótkomlósi népzenész a Bartók kincs közvetítője

Népzenei koncertre készül a tótkomlósiak híres népzenésze, Szokolay Dongó Balázs. Békés megye 18 településén lép fel. Szarvason csütörtökön a Hagyomány, érték, közösség Békés megyében című pályázat keretében ad koncertet Bartók Béla megyei népdalgyűjtéséből válogatva.

Csete Ilona

A komlósi népzenész első koncertje Szarvason lesz csütörtökön /Fotó: BMH/

Hagyomány, érték, közösség Békés megyében című pályázatával nyert TOP-os forrást a Békés Megyei Önkormányzat. A közösségi, térségi identitás és kohézió erősítése a célja a 730 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásnak. A sikeres projekt keretében számos program már korábban elkezdődött. Zalai Mihály, a megyei önkormányzat elnöke emlékeztetett, cél, hogy olyan közösségi programsorozat valósuljon meg megyeszerte, ami a települések közösségi kezdeményező- és cselekvőképességét fejleszti. A programok révén a lakossága megismerkedhet majd a megyei értékekkel, melyeket a már többéves munkának köszönhetően, a települések a települési értéktáraikban, a Békés Megyei Önkormányzat pedig a Békés Megyei Értéktárban tart számon.

– Szente Bélától, a Csabagyöngye igazgatójától kaptam egy kottagyűjteményt korábban. Bartók Béla Békés megyében gyűjtött népdalkincsét tartalmazta. Belelapozva vált számomra nyilvánvalóvá, hogy a megyénk újratelepítésétől eltelt 300 év alatt mennyi értékre lehetünk büszkék, amelyek máig hatnak, élnek. A pályázatunk keretében indítjuk útjára csütörtökön azt a népzenei koncertsorozatot, ami eljut Békés megye 18 településére. Megkerestem a tótkomlósi Szokolay Dongó Balázs népzenészt, örömmel mondott igent felkérésemre – sorolta az előzményeket a megyei közgyűlés elnöke.

Szokolay Dongó Balázs, amikor a Muzsikál az erdő fesztiválra készült, megismerte már ezt a kottagyűjteményt, két CD-je is készült Rácz Gyula és Kubinyi Júlia közreműködésével. S miközben a harmadik CD-lemez kiadásának előkészítésén dolgozott, érkezett Zalai Mihály felkérése.

– Lokálpatriótaként, két szerencsés szándék találkozásakor úgy gondolom, zenésztársaimmal fantasztikus lehetőséghez jutottunk. Zenei élményt kívánunk nyújtani a hallgatóságnak, olyan dallamokat beleszőve a koncertjeinkbe, melyek Békés megye számos helyszínéhez kapcsolódnak. Fellép mellettem a Téglás zenekar, Nagy Gábor dudás és brácsás, aki szintén hoz magával zenészeket, valamint Debreczeni-Kis Helga énekes-citerás állandó partnerem lesz a koncerteken. Reményeim szerint a koncertsorozat végén rögzíthetjük is a harmadik CD népzenei anyagát – nyilatkozta optimistán Szokolay Dongó Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában