kézműves foglalkozások

2020.09.27. 09:33

A műhelymunkába is betekinthettek az érdeklődők Békéscsabán

Idén csatlakozott a Békés Megyei Népművészeti Egyesület a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza által meghirdetett Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák VII. Országos Hétvégéje programsorozathoz.

V. N.

20200926 Kézművesek a Tégla művelődési házban Békéscsaba Fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

A Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi Tér épületében megrendezett esemény péntek délután vette kezdetét, ahol mesterségbemutatókkal készültek a szervezők, melyek után a résztvevők ki is próbálhatták a népi kismesterségeket. Többek közt az ékszerkészítés, a szalma-, csuhé- és gyékényfonás, valamint a faművesség rejtelmeibe is betekintést nyerhettek az érdeklődők.

Teljes létszámmal kezdték meg a közös munkát a népi kézműves tanfolyamok résztvevői /Fotók: Bencsik Ádám/

Mindeközben a rézműves műhelyben míves rézveretek, tarsolylemezek készültek. Illetve akik kedvet éreztek hozzá, ki is próbálhatták az egyszerűbb technikákat. Ezután a program részeként elindultak az egyesület által szervezett új foglalkozások is, amelyek a következő hónapokban kínálnak lehetőséget a gyakorlati technikákkal való megismerkedésre, élményekkel teli közösségi alkotás örömére az ügyes kezű jelentkezőknek. Ezúttal a csipkekészítést, a szövést és a mézeskalácskészítést sajátíthatják el a népi kézművesség iránt érdeklődők, akik ezen a napon csatlakozhattak a csoportokhoz és ki is próbálhatták magukat a nyitott foglalkozásokon.

Mivel az Alkotóházban tartják próbáikat a Tabán Táncegyüttes tagjai, ezét ők is tiszteletüket tették az eseményen. Először az Ifjú Tabán, majd a Tabán Táncegyüttes tartott nyitott próbát, amelyre szeretettel várták a népzene szerelmeseit.

Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, a nyitó nap családias hangulatban telt, ahol kicsik és nagyok próbálták elsajátítani a népi technikákat. – A megújult alkotóházat most valóban birtokba vehették az emberek. A program elsősorban arról szólt, hogy ősztől minden újrakezdődik nálunk, így a tanfolyamok, foglalkozások is újraindulnak, ebbe pillanthattak most be az érdeklődők – osztotta meg velünk az egyesület elnöke.

Akik pedig lemaradtak a pénteki megnyitóról, azokat szombaton és vasárnap a szeptemberben induló hímző, nemezkészítő, fazekas és népi bőrműves csoportok várták, akik betekintést engedtek a munkájukba ezen a két napon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában