Békéscsaba

2019.10.16. 18:16

Munkácsyval jubilál az Ádámok és Évák Ünnepe

Jubileumára készül az Ádámok és Évák Ünnepe. A kerek évfordulóra bravúrosan Munkácsy festményei köszönnek be a színpadra. Tege Antal színművész, a program vezetője a Művész Kávéházban tájékoztatta a résztvevő csapatokat a részletekről.

Balázs Anett

Tizedik alkalommal is folytatódik az Ádámok és Évák Ünnepe elnevezésű programsorozat, melynek alkalmával diákcsoportok – pedagógusok és a színház művészeinek bevonásával – hoznak létre egy-egy színházi produkciót. A Szigligeti Színház kezdeményezéséhez a Jókai színház az elsők között csatlakozott. Céljuk, hogy a fiatal korosztályt újra a nézőik között tudhassák, hogy trendi legyen számukra a színházba járás.

Fotó: Kiss Zoltán

A békéscsabai rendezvény megnyitó megbeszélését szerdán délután tartották a Művész Kávéházban, ahol többek között arra is fény derült, hogy a jubileumi évad témája – Katkó Ferenc ötlete alapján – egy szabadon választott Munkácsy festmény lesz.

Tege Antal színművész, a program vezetője elmondta, eddig kilenc középiskolás csapat jelezte, hogy szeretne részt venni a produkcióban. Az ő dolguk lesz, hogy a kiválasztott Munkácsy festményt életre keltsék oly módon, hogy maga az alkotás lesz a zárójelenet, a diákoknak pedig az addig vezető 6-8 percet kell majd megjeleníteni a színpadon.

– A program legfontosabb jelentősége, hogy a gyerekek saját maguk látnak bele egy olyan világba, amikor ők maguk hoznak létre saját előadást, élik meg az adott szereplők örömét, bánatát, ráadásul kultúrával foglalkoznak. Erre kell felkészülniük – hangsúlyozta Tege Antal.

A műfaj idén is szabadon választott, így a darab lehet prózai, zenés, táncos vagy éppen ezek egyvelege is. A megvalósításhoz szükséges eszközöket, kellékeket a színház biztosítja, mint ahogyan minden csapatot egy-egy színész és rendező páros mentorál majd.

A végeredményt várhatóan április közepén láthatja a nagyérdemű, az előadásokat tekintélyes szakmai zsűri értékeli majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában