galériával

2019.07.11. 15:45

A nézőket a színházba, a fákat az erdőbe ülteti a szarvasi fesztivál

A hagyományokhoz hűen sétahajózással indította nulladik napját a két héten át tartó Cervinus Művészeti Fesztivál, szerdán. Mint minden évben most is számtalan meglepetéssel készültek a szervezők, akik idén a hátrányos helyzetű gyermekek mellett a környezetvédelemre is gondoltak.

Balázs Anett

Mint már három éve most is a Katalin II. fedélzetén gyűlt össze a társulat, hogy az előttük váró feladatok előtt még egyet közösen koccintsanak, hiszen a csütörtök esti Csillagfény musical gálával megkezdődött a 14 napon át tartó összművészeti fesztivál, amely kivétel nélkül minden korosztály számára ígér alternatívát a kulturális élmények beszerzése terén.

Csasztvan András, a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója elmondta, a fesztivál 2012-ben indult, és már akkor egy összművészeti rendezvénysorozatban gondolkodtak, amely a klasszikus művészeti ágakat – mint irodalmi színház, zene és a tánc – magában hordozta. Mára hosszabb lett időben, és a Cervinus Teátrum repertoárjának köszönhetően, akár saját produkciókkal mind a 14 napot végigjátszhatnák. Ebben az évben azonban – most először – három estére átengedik a színpadot amatőr, helyi művészeti csoportoknak. Így kapott helyet a többek között az Örömzene, örömtánc vagy éppen a Szarvasi zenekarok című műsor is, amely ugyancsak színvonalas előadást ígér.

Csasztvan András ismertette ebben az évben két darabbal – a Macska a forró bádogtetőn és a Fekete Péter – is neveztek a Magyar Teátrumi Társaság VIII. Nyári Fesztiváljára, ahol összesen tizenhét előadás versenyez majd egymással.

Ennek kapcsán dr. Melis János, a város címzetes főjegyzője nem csupán szórakozásból, hanem mint zsűritag tekint az előadásokra.

– Minden egyes darabját láttam már a társulatnak. Kivétel nélkül mindegyik a kedvencem és bár nem vagyok műértő, de nyugodtan merem állítani, hogy az előadások az ország bármely színpadán megállnák a helyüket – fogalmazott dr. Melis János.

A történelmi Magyarország közepén felállított emlékműhöz tartó hajón, a társulat közül Szemerédi Bernadettet kérdeztük, a színészek számára mit is jelent egy, a megyében egyedülálló vízparti, szabadtéri színpadon fellépni.

– Az egész színpadnak van egy vadregényes, varázslatos atmoszférája, amiben nézőként és színészként is nagyon jó lélegezni és létezni. Ez a természetes díszlet, ami mögöttünk van, hozzáad az előadásokhoz – fejtette ki Szemerédi Bernadett, akit a fesztivál hét estéjén is láthat a közönség, ahogyan Polák Ferencet is, hiszen a színász a produkciók többségében szintén szerepet kapott.

– Tizennégy napig minden egyes alkalommal mást játszani számunkra ez egyfelől nagy öröm, viszont hatalmas munka is. Ám az a sok pozitív visszajelzés, amelyet ilyenkor kapunk, az akkora meghajtó erő, amely a következő évadig is kitart – hangsúlyozta Polák Ferenc.

Dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója elmondta, az utóbbi években már hagyomány, hogy minden előadáson meglepetés várja a nézőket, egy-egy szarvasi vállalkozás jóvoltából, így lesz ez ebben az évben is. Továbbá, egy könyvet is kiadnak, amelyben Szenes János gyűjtötte össze a régi színházról szóló anekdotákat.

Fák is nőhetnek a kutúra jegyében

A szervezők az idei évben is gondoltak a jótékonykodásra, így a VIP jegyekből befolyt összegből hátrányos helyzetű családok gyermekeinek váltanak évre szóló bérletet.

Továbbá Varga Viktor, a Cervinus Teátrum főrendezője elmondta, a társadalmi szerepvállalás jegyében idén a VIP jegyet váltók nevében a szarvasi székhelyű deer.wood társaság bevonásával egy fát ültetnek majd, amelyet a beazonosíthatóság érdekében GPS jeladóval látnak el. Ennek jegyében az első fát a történelmi Magyarország közepénél ültette el közösen a társulat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában