hungaricana

2019.04.21. 06:55

Ezeket a népdalokat énekelték nagyszüleink a megyében

A viharsarok szinte összes népzenéjét megtalálhatjuk a hungaricana.hu legújabb adatbázisában.

beol.hu

Az évszázad szinte valamennyi népzenéjét összegyűjtötte a hungaricana.hu-n a Zenetudományi Intézet. A hangarchívum húszezer órányi hangfelvételt őriz, ráadásul sokukhoz kottákat is mellékelnek, melyek mindenki számára hozzáférhetőek. Jelenleg ez az ország legnagyobb hangadatbázisa.

A Betyár gyerek az erdőbe című népdal Újkígyósról

Az adatbázison belül tájegységek szerint is meghallgathatjuk a térségre jellemző népdalokat, így a Viharsarokét is. A térképen jól látszik, hogy Békés megyében a legtöbb népdalt Vésztőről (1134), Elekről (959), Kétegyházáról (954), Méhkerékről (867) és ezen települések környékéről gyűjtötték össze.

Az adatbázis felülete a felhasználók számára egyszerűen kezelhető és könnyen áttekinthető. Ha kíváncsiak vagyunk egy település legnépszerűbb népdalaira, csupán annyi a dolgunk, hogy ráklikkelünk a piros pontra az elénk táruló Magyarország térképen. Ezek után a honlap megjeleníti a dalok listáját és megadja a hanganyag rögzítése dátumát is.

A zenékkel kapcsolatos bővebb információkért a címre rákattintva megtudhatjuk többek között a gyűjtő nevét, az adatközlőt, a kadenciát és a szótagszámot is.

A térképet böngészve a felhasználók sokszor bukkanhatnak rá az ismerős népdalokra, mint például a „Tavaszi szél vizet áraszt” és a „Ha Dunáról fúj a szél” című klasszikusokra, viszont előfordulhat, hogy teljesen idegen vagy akár vicces dalcímeket fedezhetnek föl. Ebbe a kategóriába tartozik az endrődi „Az endrődi lányok tyúkot ültettek”, a vésztői „Felmásztam a kemencére leégett a gatyám”.

Az adatbázis széles körű feldolgozásáról tesz tanúbizonyságot, hiszen természetesen számos horvát és szlovák nyelven íródott nótákat is találhatunk benne.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában