Kisnemesi otthonok

2019.03.28. 19:45

Mi lesz a szabadkígyósi kastéllyal?

Idén is megrendezték a Kisnemesi Otthonok Országos Találkozóját a békéscsabai Munkácsy Emlékházban. Az érdeklődők az eseményen megismerhették a szabadkígyósi Wenckheim-kastély fejlesztésének terveit is. Kiderült, a felújítás mellett egy olyan kiállítás is része lesz a megszépülő kastélynak, ahol a látogató úgy érezheti, hogy a Wenckheim család vendégeként érkezett a kastélyba.

Busi Ottó

A kastélyt érintő felújítás legfontosabb elemeiről dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa beszélt csütörtökön. Mint elhangzott, a felújítandó főépület földszintjén kialakítanak egy interaktív családtörténeti kiállítást, valamint kávézót és ajándékboltot is, és részlegesen felújítják a kastélyparkot, ahol egy tematikus játszóteret is létesítenek.

A félemelet, a pince egy része és a főépületben a teljes tető, valamint a homlokzat, de a torony is megszépül. Az utólagos szigetelés, valamint a gépészeti munkák mellett teljes körű közműfejlesztést is végrehajtanak, a történeti belső tereket, burkolatokat és a festéseket pedig restaurálják.

A miniszteri biztos beszélt a kastélyt érintő turisztikai attrakcióról, a fejlesztés célkitűzéseiről is.

Fotó: Imre György

Természetközeli, jól beazonosítható, egyedi vonzerővel rendelkező és élményszerű ismeretszerzést, valamint értékes kikapcsolódást biztosító programokat szeretnének megvalósítani. A fő cél pedig egy versenyképes és fenntartható kulturális-turisztikai attrakció, interaktív eszközökkel, újszerű interpretációs megoldásokkal megtámogatva.

A tervek szerint lesznek múzeumpedagógiai foglalkozások, kulturális események, konferenciák, céges és családi rendezvények is a kastélyban.

Mindezen fejlesztések, programok, lehetőségek a várakozások szerint több turistát vonzanak a kastélyhoz, és így régiónkba. Ezáltal a szezonalitás is csökkenhet, és ezzel együtt növekedhet a vendégek a kastélyban, és a megyében eltöltött tartózkodási ideje, így várhatóan többet is költenek Békésben.

Mint elhangzott, a tervezett kiállítás hívószava: „Vendégségben Wenckheiméknél”. Ez a tervek szerint a Wenckheim család aktív társadalmi életére és híres vendégszeretetére helyezi a hangsúlyt.

A kialakítandó kiállítás tematikája valódi látogatói élményen alapul és olyan érzéssel tölti majd el a látogatót, mintha egy időutazás során a Wenckheim család vendégeként érkezne a kastélyba.

A kastélyépület mellett a kert is megújul, és ott is különféle attrakciókban lehet része a látogatóknak. Mint kiderült, itt egy tematikus játszóteret alakítanak ki, ahol családhoz köthető témákat idéznek fel, de az egykori babaházat is hasznosítják. Annak helyén egy új babaházat építenek fel kicsinyített formában.

Mindezek mellett rekonstruálják a szökőkutat, melyet fény és hangjátékokkal színesítenek, és tesznek élménydúsabbá.

Piknikkosár és „telizsák” bérlésre is lehetőség lesz, hogy a látogatók még jobban elmerülhessenek a kert, és az ott eltöltött séták által nyújtott élményekbe.

 

Vendégségben Wenckheiméknél

Dr. Virág Zsolt, a kastélyfelújításért felelős miniszteri biztos a „Vendégségben Wenckheiméknél” élménykiállítás részletezésekor elmondta, az elképzelés szerint az épületbe az eredeti bejáraton lép be a látogató, majd rögtön beírja a nevét a vendégkönyvbe. A jegy mellé kap egy vizitkártyát, amely számos interaktív élménnyel gazdagítja a látogatást.

A hagyományos eszközök mellett ugyanis lehetőség lesz a különböző élményelemek kipróbálására is. A kiállítás ilyen interaktív élményeleme lenne egy könyvajánló installáció a könyvtárban, egy festőállvány-installáció, egy személyzeti hívó csengőrendszer és egy divatinstalláció. Sőt a vendégek lehetőséget kapnak arra, hogy képeslapot írjanak egy preparált íróasztalon, vagy hogy belépjenek egy napfényes műterembe, ahol különböző háttérrel izgalmas jelmezekben pózolhatnak. De lesz egy vetítőterem és VR-szemüveg is. Ez utóbbi segítségével a látogató a repülés élményét élheti át a kastély felett – árulta el előadásban dr. Virág Zsolt miniszteri biztos.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában