színház

2018.03.05. 16:02

Olasz vígjátékot mutat be a Jókai színház

Dario Niccodemi Hajnalban, délben, este című szórakoztató romantikus vígjátékát mutatják be kedd este a Jókai Színház Stúdiószínházában.

Nagy-Laczkó Viktória

Az előadás a szerelemért folytatott küzdelmet, a férfi-nő kapcsolat szeszélyességét tárja a nézők elé. A 24 óra alatt játszódó, háromfelvonásos, kétszereplős történetet, melyben a szerelmesek a megismerkedéstől egészen az eljegyzésig jutnak, Tege Antal állítja színpadra, Földesi Ágnes (Anna) és Czitor Attila (Mário) főszereplésével.

Földesi Ágnes és Czitor Attila a darab főpróbáján Fotó: Lehoczky Péter

– A hajnal a kezdőállapot, ekkor minden szép és jó. A karakterek megismerik, megszeretik egymást. Délben megtörténik az első összeveszés, megmutatkozik egyfajta kiábrándultság, ami egy versengés eredményéből fakad. Mário ugyanis párbajozni készül a találkozásukkor, ezért kialakul a lányban egy romantikus hősi kép. A küzdelemben nem sérül meg a férfi, így Anna ismét hétköznapi emberként tekint rá – vezette fel a darab cselekményét Tege Antal. – A fiú folyamatosan küzd a szerelemért, mint ahogy a lány is, csak ő finomabban és érzékkel leplezve teszi. Akarva-akaratlanul tanítják egymást, majd az éjszakában újból fellángol a tűz köztük; minden bonyodalom, gubanc kisimul és egymáséi lesznek.

Tege Antal elmondta, azt kérte a színészektől, hogy „nagy levegővel indítsák a darabot, amit csak az előadás végén fújjanak ki”. Éppen ezért a nagyon intenzív, kicsit mediterrán, folyamatosan zakatoló, sok gesztussal játszott színpadi játékban kizárólag a szerelem beteljesülésekor áll be egyfajta nyugalmi állapot. S a történet kibontakozása közben a lány családja is megjelenik külső hangok formájában.

– Szerintem zseniálisan oldotta meg a szerző, hogy a lakásban jelen van Anna apja, anyja, kishúga és bátyja. Amit nem akar elmondani a lány – például a nevét, a korát – azt külső hanggal árultatja el. A felvonások között pedig változászene lesz, főleg opera és komolyzene – árulta el a rendező, aki szerint valahol mindenki magára fog ismerni a darabot látva. – Mindannyiunk számára ismerős lesz a történet. S bízom benne, hogy az előadás hatására a nézők felismerik, hogy a szerelemért harcolni kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában