tudás

2018.01.13. 06:30

Fejlesztések előtt áll a Békés Megyei Könyvtár

Közel 120 millió forintot nyert a megyei könyvtár egy pályázaton. Rakonczás ­Szilvia igazgató elmondta: a támogatásból többek között olyan fejlesztések valósulnak meg a közeljövőben, amelyek révén elméleti mellett gyakorlati tudással is felvértezik a látogatókat. Megszólítanák a fiatalokat, és egy utánfutóra szerelt pavilonnal több helyre is elvinnék a bibliotéka szolgáltatásait.

Licska Balázs

Egy digitális labort és egy digitális lépcsőt alakítanak ki a bibliotéka épületén belül, valamint lesz egy szabadtéri, mobil pavilon is – ismertette Rakonczás Szilvia igazgató. Hozzátette, hogy a megyei könyvtár az úgynevezett EFOP keretében olyan infrastrukturális fejlesztésekre kapott 119 millió forintot, amelyek az egész életen át tartó tanulás jegyében a kompetenciák fejlesztését, az oktatást és a területi ellátást segítik elő.

A digitális labor egyfajta közösségi tér lesz, felszerelve informatikai eszközökkel. Amíg a mostani oktatóterem főleg általános és középiskolai csoportoknak áll rendelkezésére, addig ebben bármilyen csoportok szabadon összejöhetnek, hogy közösen tervezzenek, alkossanak – például a számítógépekkel, a 3D-s nyomtatóval, az okosvarrógéppel, a könyvkötészeti alapgépekkel. Emellett a robotikával is megismerkedhetnek a látogatók. Lesz olyan különleges szkenner, ami magától lapoz és fényképezi le az oldalakat.

Az egyik lépcsőnél kialakítanak egy úgynevezett digitális lépcsőt. Ezzel a fiatalokat szólítanák meg, akik nem a megszokott, hanem a hagyományostól eltérő környezetben használhatnák a digitális eszközöket. Ezzel egyrészt azt lehetne szemléltetni, modellezni, hogy milyen a távmunka, másrészt a közös, együttes gondolkodásra is lehetőséget ad. Nem mellesleg közel lenne hozzá a digitális labor, így akár annak eszközeit is igénybe vehetnék a betérők.

Egy szabadtéri könyvtári helyszín, egy mozgatható, mobil pavilon ugyancsak a projekt részét képezi – folytatta Rakonczás Szilvia. Ez lényegében egy utánfutó lenne, hasonló ahhoz, mint amilyen a Jókai színházzal közös Lapozgató, azonban mégis teljesen más. Itt ugyanis nemcsak könyveket lehetne cserélni és olvasgatni. Bemutatnák a bibliotéka szolgáltatásait, azt, hogy miként működik egy 3D-s nyomtató, egy e-book-­olvasó. Egyrészt népszerűsíteni lehetne az intézmény kínálatát, kitelepülve például fesztiválokra, falunapokra, másrészt olyan helyekre is eljuthatnának vele, ahonnan eddig alig érkeztek látogatók Békéscsabára.

Rakonczás Szilvia igazgató szerint a projekt több eleme révén úttörő lesz az országban a Békés Megyei Könyvtár Fotó: Lehoczky Péter

A projekt fontos szelete, hogy a könyvtári munkát segítő eszközöket ugyancsak beszereznének, elkezdenék kiépíteni az önkiszolgáló kölcsönzési rendszert. A kiadványokba olyan elemek kerülnének, amelyek az azonosítást teszik lehetővé, ezzel folyamatosan lehetne látni az adatokat, például azt, hogy mely könyvek vannak bent a könyvtárban és melyek az olvasóknál – zárta Rakonczás Szilvia, hozzátéve, a projekt több eleme révén úttörő lesz az országban a Békés megyei bibliotéka.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában