Hihetetlen történet

2024.07.05. 09:20

Újra egerészölyv-fiókát nevel a dévaványai parlagi saspár

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén idén is azzal a ritka ténnyel szembesültek a szakemberek, hogy egy parlagi saspár a saját három fiókája mellett egy egerészölyv-fiókát is nevel. A szülők minden bizonnyal tápláléknak szánták az egerészölyv-fiókát a saját fiókáik számára.

Vincze Attila

A nemzeti park beszámolója szerint ez azért rendkívüli jelenség, mert a parlagi sasok számára az egerészölyv-fióka zsákmányállatnak számít.

egerészölyv-fióka, nemzeti park, parlagi sas
A nemzeti park beszámolója szerint ez azért rendkívüli jelenség, mert a parlagi sasok számára az egerészölyv-fióka zsákmányállatnak számít.
Fotó: Szegedi Fruzsina/KMNP

A furcsa jelenségre néhány nappal ezelőtt derült fény, amikor a KMNPI munkatársai a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembereivel együtt parlagi sas fiókákat gyűrűztek a szokásos mintaterületen. Tizenhét fészekhez látogattak el, s az egyikben nem kis meglepetés várta őket. A korábbi drónos ellenőrzések alapján tudták, hogy a fészekben három tojás volt. A gyűrűzés előtt ismét készítettek drónos felvételeket, ezeken azonban már négy fióka látszott, s mint kiderült egyikük egerészölyv-fióka.

Hogy kerülhetett az idegen madár a fészekbe?

Az egyik szakember felment a fészekhez és lehozta a négy sértetlen fiókát, melyek közül három parlagi sas volt, egy azonban egerészölyv. S hogy miként kerülhetett az idegen madár a fészekbe? A szülők minden bizonnyal tápláléknak szánták azt saját fiókáik számára. Hogy mégis életben maradt, ráadásul a parlagi sasok fel is nevelték, ahhoz nagyon sok speciális körülménynek kellett összejönnie. Ilyesmire ugyanis nagyon ritkán van példa. Olyannyira, hogy az MME által az elmúlt harminc évben elvégzett, mintegy tízezer fészekellenőrzés során mindössze hét alkalommal találtak élő egerészölyv fiókát parlagi sasok fészkében.

Egy szakember hozta le a négy fiókát a fészekből. Fotó: Szegedi Fruzsina/KMNP

Táplálékul szánták

A parlagi sasfiókák már bizonyára nagyobbacskák lehettek, amikor valamelyik szülő táplálékul hozta nekik a szintén fejlettebb egerészölyv fiókát. Amikor ugyanis még picik a fiókáik, akkor a szülőmadarak apró darabokra szedik szét nekik a prédát. Később már egészben is odaadják nekik, hogy gyakoroljanak. Itt azonban valamilyen külső körülmény, hirtelen időjárás-változás, vagy egyéb zavarás történhetett, mert a szülők nem figyeltek arra, hogy utódaik megeszik-e a prédát. Szerencsés véletlen folytán az egerészölyv fióka sértetlenül került a fészekbe, így amikor később megéhezett, hangosan kérte a táplálékot. És itt jön a furcsaság: az egerészölyvek és a parlagi sasok fiókáinak táplálékkérő hangja a megtévesztésig hasonlít egymásra. A kinézetük is hasonló, bár az egerészölyvek mérete jóval kisebb. 

Kapott enni a szülőktől az idegen egerészölyv-fióka is

A parlagi sas szülők a kérést meghallották, s ugyanúgy kezdték etetni az idegen fiókát is. A történet további érdekessége nemcsak az, hogy Dévaványán már tavaly is történt egy ilyen eset, hanem az, hogy ráadásul idén is ugyanaz a parlagi saspár nevel egerészölyv fiókát. Csak a helyszínben történt változás, most ugyanis nem a tavalyi fészkükben költöttek, hanem egy másikban. Egyszerűen fészket cseréltek egy közelben költő, fiatalabb saspárral. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában