Matematika

2024.07.09. 18:07

Díjátadásokkal kezdődött a 63. Rátz László Vándorgyűlés Békéscsabán - galériával

Megkezdődött a Bolyai János Matematikai Társulat által szervezett 63. Rátz László Vándorgyűlés kedden délután, amelynek a Gál Ferenc Egyetem békéscsabai Gazdasági Kara ad otthont. A köszöntő beszédek után átadták a Beke Manó Emlékdíjakat, valamint a Reményi-díjakat. A Beke Manó Emlékdíjnak Békés vármegyei kitüntetettje is van, Tóth István, a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium tanára személyében. 63. Rátz László Vándorgyűlés számos hasznos és érdekes előadást, információt vonultat fel a résztvevők számára.

Papp Gábor

Az eseményen Kosztra Gábor, a Bolyai János Matematikai Társulat Oktatási Bizottságának elnöke köszöntötte a megjelenteket.  Ezt követően dr. Molnár István, a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karának egyetemi docense, a társulat Békés megyei tagozatának elnöke mondott a 63. Rátz László Vándorgyűlés kapcsán szellemes, a 63-as számhoz kapcsolódó köszöntőt.

63. Rátz László Vándorgyűlés, matematika, Békéscsaba
A Bolyai János Matematikai Társulat által szervezett 63. Rátz László Vándorgyűlésnek a Gál Ferenc Egyetem békéscsabai Gazdasági Kara ad otthont. Fotó: Bencsik Ádám

Paláncz György, Békéscsaba alpolgármestere beszédében elmondta, Békéscsaba regionális szinten diákvárosnak számít, hiszen 12 ezer tanuló jár a város iskoláiba.

– Rendkívül sikeres iskoláknak tudunk otthont adni, hiszen a szakképzési centrum három iskolája is szerepel a technikumok országos TOP 100-as listáján, köztük a békéscsabai Széchenyi technikum a negyedik. A gimnáziumok is szép eredményeket érnek el, az Andrássy gimnázium minden évben ott van a gimnáziumok TOP 100-as listáján, ahogy a Belvárosi Gimnázium is rendszerint részese az összevetésnek – fogalmazott. Hozzátette, Békéscsaba nemcsak az oktatás, hanem a kultúra szempontjából is számos eredményt vonultat fel. Ennek kapcsán kiemelte, hogy a Munkácsy Negyed készültsége egyre magasabb szintet ér el, meghaladta a 90 százalékot.

Hangsúlyozta, az önkormányzat attól függetlenül is igyekszik jó gazdája lenni az intézményeknek, hogy már nem fenntartója és működtetője egyik iskolának sem. 

– Akár a működés, akár a fejlesztés, akár a diákönkormányzatok esetében igyekszünk támogatást nyújtani az intézményeknek – tette hozzá. Példaként említette, hogy a szakképzés mintájára ösztöndíjat alapítottak, amelyet a legjobb békéscsabai gimnazisták kaphatnak.

– Nagyon szeretnénk, hogy ennek a kezdeményezésnek motiváló hatása legyen a gimnáziumi tanulók számára is – fogalmazott.

63. Rátz László Vándorgyűlés számos érdekességgel

Dr. Pálfy Péter Pál, a Bolyai János Matematikai Társulat elnöke elmondta, a vándorgyűlésen mintegy kétszázan vesznek részt, ami tükrözi az elmúlt évek átlagát. A résztvevők közül tízen az országhatáron túlról érkeztek.

Mint kiemelte, sok-sok ember munkája van abban, hogy a rendezvény létrejöhetett, ami tartalmas szakmai programokat, a mindennapi munkában is hasznos információkat kínál a résztvevőknek. Az átadott díjakkal kapcsolatban elmondta, nagyon fontosnak tartják, hogy elismerjék a legkiválóbb matematika tanárokat, akik továbbviszik a matematika oktatás legnagyszerűbb hagyományait. 

A Beke Manó Emlékdíjasok méltatását dr. Szmerka Gergely, a BJMT Oktatási Bizottság titkára ismertette, míg a díjakat dr. Simon Péter, a társulat főtitkára adta át. A Reményi-díjasok névsorát Ratkó Éva ismertette, és Bojár Gábor nyújtotta át.

Díjazottak

Beke Manó Emlékdíjasok:

Csete Lajos (győri Révai Miklós Gimnázium), Hegedűsné Garda Éva (törökbálinti Zimándy Ignác Általános Iskola), Héjja Norbert (Szentesi Koszta József Általános Iskola), Kruchió Mária (budapesti Kaffka Margit Általános Iskola), Lingl Zoltán (Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola), Székely Péter (Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium), Tóth István (Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium).

A 2024. évi Reményi-díjazottak:

Czirók Adrienn (Budapest), Cseh Judit (Szeged), Dombi Anna (Pécs), Juhász Péter (Budapest), Kámán Ildikó (Budapest), Khin Istvánné (Pécs), Kilinné Vörös Bernadett (Budapest), Kovács Veronika (Budapest), Meiszterics Zoltánné (Pécs), Minda Mihály (Vác), Molnár Gabriella (Dunakeszi), Molnár-Sáska Ildikó (Budapest), Orosz Gyula (Budapest), Rézbányai Gábor László (Pécs), Romhányi Katalin (Budapest), Ruffné Szakály Zsuzsanna (Kaposvár), Schultz János (Szeged), Szente Kármen Anett (Budapest), Szilágyiné Manasses Melinda (Göd), Tamás Balázsné (Győr), Tóthné Berzsán Gabriella (Kaposvár).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában