Jelentősen nőtt a veszély

2024.06.22. 07:59

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el mától Békésben is

Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett szombattól Békés, Baranya, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben is tűzgyújtási tilalmat rendeltek el – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

Nyemcsok László

A Nébih közleménye szerint a jelenlegi időszak magas átlaghőmérséklete, és az alacsony, relatív nedvesség kiszárította a könnyű, valamint a közepes méretű holt biomasszát.  Az érintett vármegyékben nem volt olyan mennyiségű csapadék, amely elérte volna a felszíni biomassza szintjét. A magas statikus kockázatú állományokban jelentősen nőtt a tűzveszély, továbbá szintén jelentős az „ugrótűz potenciál” és a koronatüzek kialakulásának kockázata, ezért indokolt a tűzgyújtási tilalom.

tűzgyújtási tilalom, tűz, éget
A tűzgyújtási tilalom idején a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében sem engedélyezett a tűzgyújtás  Illusztráció: MW

Az elkövetkező időszakban az előrejelzések alapján nagyon magas napi átlaghőmérsékletre, és napsütéses óraszámokra számíthatunk. A lokálisan kissé szeles időjárás pedig tovább szárítja a felszíni és korona biomasszát.

Cigarettacsikkeket se dobjanak ki az autókból!

A fokozott tűzkockázat alapján a Nébih a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével, június 22-étől, szombattól tűzgyújtási tilalmat hirdet Békés, Baranya, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben. Ezenfelül a hatóságok fenntartják a tűzveszélyes időszakot Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben.

A Nébih arra kéri a lakosságot, hogy a cigarettacsikkeket ne dobják ki a gépkocsiból, mert azok az út mentén található növényzetet felgyújthatják. Belterületen is ajánlott a nagy lángmagasságú tüzek gyújtásától való tartózkodás, hiszen a füsttel felszálló égő zsarátnokok több száz méterre is tüzet idézhetnek elő.

Tűzgyújtási tilalom az erdei tűzrakóhelyeken is

A tűzgyújtási tilalom idején a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében sem engedélyezett a tűzgyújtás. A korlátozás ideje alatt ugyancsak tilos tüzet gyújtani a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról ITT informálódhatnak.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában