Átalakítás

2024.06.28. 17:13

Tűzcsapokból is olthatják szomjukat Békéscsabán

Az Alföldvíz Zrt. és a békéscsabai önkormányzat együttműködésének részeként három tűzcsapot alakítottak át úgy a megyeszékhely városközpontjában, hogy azokból az arra járó embereknek lehetőségük legyen friss víz vételére, kulacsaik újratöltésére – jelentette be az egyik érintett helyszínen, a Jókai színház előtt megtartott péntek reggeli sajtótájékoztatón Varga Tamás alpolgármester és Diós Zsolt, az Alföldvíz Zrt. kommunikációs főmunkatársa.

Papp Gábor

Varga Tamás elmondta, a klímaváltozás hatására az országban és a városban is egyre több alkalommal rendelnek el hőségriadót, amelyre a leggyakoribb válasz, hogy több szervezet is PET palackos vizet oszt a lakosság számára, párakapukat helyeznek ki. Mint hozzátette, egyértelmű célkitűzés ugyanakkor, hogy a lehetőségekhez mérten csökkentsék a PET palackok mennyiségét. Ekkor jött az ötlet a tűzcsapok átalakítására.

tűzcsap, szomjúság, víz, alföldvíz
Diós Zsolt és Varga Tamás a színház előtt átalakított tűzcsapnál. Fotó: Bencsik Ádám  

Tűzcsapok átalakítása is segít

– Ezt a problémát felismerve kezdtünk el gondolkodni és egyeztetni az Alföldvízzel, hogy miként tudnánk egy alternatív megoldást kidolgozni. A csabai csapvíz országos szinten is kiemelkedő minőségű, ezért az Alföldvíz Zrt.-vel közösen megállapodtunk abban, hogy a belvárosban több tűzcsapot is átalakítanak, csapot szerelnek azokra, így az arra járó embereknek lesz lehetőségük a friss víz vételére, kulacsaik újratöltésére – fogalmazott.

Következő lépésként térkép készül a friss víz töltőpontok, ivókutak, közkifolyók feltüntetésével, és július 6-án, Csaba napon a Szent István téren az első 200, Csaba kártyával rendelkező látogatónak környezetbarát kulacsot ajándékoznak. A rajta lévő QR kód megnyitásával is megtalálják azt a térképet, melyen a „víznyerő” pontok helyezkednek el. Ezen túl a városban iskolakezdő elsősök szeptemberben egy-egy kulacsot kapnak ajándékba, ezzel is segítve a kisebbeket a környezettudatosság kialakulásához.

Három tűzcsapot alakítottak át

Diós Zsolt elmondta, idén három tűzcsapot alakítottak át, egyet-egyet a színház előtt, a Petőfi ligetben, illetve az Andrássy gimnázium előtt. Hozzátette, a lehetőség szerint jövőre is folytatják ezt a munkát, és egyre több tűzcsapot alakítanak majd át a nyári időszakra. 

Kitért arra, hogy a csapvíz természetes ásványi anyagokban gazdag, minden olyat tartalmaz, amelyre a szervezetnek szüksége van. Kiemelte, hogy a csapvíz hazánkban a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszernek számít. Szólt arról is, hogy felkészültek a hőségre, arra, hogy megemelkedik a vízfogyasztás, így vízhiánytól, vízkorlátozástól nem kell tartani a legmelegebb napokban sem. 

A kulacsokkal kapcsolatban elmondta, egy átlag európai polgárnál évente több mint 36 kiló műanyag hulladék keletkezik, így – bár számos erőfeszítés történik az újrahasznosításra –, az a legjobb hulladék, ami nem is képződik. 

Mint Varga Tamás, mind Diós Zsolt kiemelte annak fontosságát, hogy BPA mentes palackokat adnak majd át az akció részeként, amelyek nem tartalmaznak káros anyagot.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában