Fénykép

2024.06.09. 12:48

Lehet szelfizni a szavazófülkében?

Le lehet fotózni a szavazófülkében a szavazólapot, legyen az üres vagy kitöltött, sőt a fényképet fel lehet tölteni a közösségi oldalra is. Mindez azt jelenti, hogy akár szelfik is készíthetők voksolás közben – derült ki a Nemzeti Választási Iroda kérdésünkre adott válaszából.

Licska Balázs

Nincs olyan jogszabály jelenleg, amely egyértelműen szabályozná vagy tiltaná a szavazólap fényképezését és közösségi oldalakra való feltöltését, legyen az üres vagy kitöltött – ismertették a Nemzeti Választási Irodánál. Mint fogalmaztak, a Kúria egyik számú határozata irányadó a kérdésben. 

szavazás, szavazófülke, Kúria, fényképezés
A Kúria szerint nem sérti a választás, szavazás titkosságát, ha a választópolgár a szavazófülkében lefényképezi a szavazólapot, legyen az üres vagy kitöltött. Fotó: MW

A Kúria álláspontja szerint önmagában nem sérti a választás, szavazás titkosságát, ha a választópolgár a szavazólapról a szavazófülkében fényképfelvételt készít. Nincs olyan rendelkezés, amely tiltaná a szavazólap fotózását. Úgy vélik, hogy a fénykép készítése a szavazás titkosságát nem érinti, az adott szavazat konkrét választópolgárhoz kötésére önmagában nem alkalmas.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában