Ünnep

2024.06.28. 15:54

Semmelweis-napi elismeréseket adtak át a gyulai kórházban - videóval, galériával

Semmelweis-napi ünnepséget rendeztek a Békés Vármegyei Központi Kórház gyulai Pándy Kálmán Tagkórházában pénteken délután az intézmény Árvay termében. A Semmelweis-napi ünnepségen ezúttal is számos elismerést nyújtottak át a kórházban kimagasló munkát végző szakembereknek.

Papp Gábor

Dr. Becsei László, a Békés Vármegyei Központi Kórház főigazgató főorvosa köszöntőjében elmondta, a Semmelweis-nap kiválóan alkalmas arra, hogy néhány gondolat erejéig megemlékezzenek a nagy elődökről, értékeljék eredményeiket, elfeledjék kudarcaikat, észrevegyék és elismerjék a gyógyításban helytálló orvosok, szakdolgozók gyakran embert próbáló munkáját.

Semmelweis-napi, ünnepség, elismerések, dr.Becsei László
dr. Becsei László főigazgató főorvos beszéde a Semmelweis-napi ünnepségen
Fotó: Bencsik Ádám

Semmelweis-nap: gyakran kell rendkívüli helyzetekben helytállni

– Az ünneplés után új lendülettel foghatunk hozzá a ránk váró közös feladatokhoz. Az egészségügyben helytállni sosem volt könnyű, hiszen a hétköznapokban gyakran kell rendkívüli helyzetekkel megbirkóznunk, egyéni tragédiákkal szembesülnünk – hangsúlyozta a főigazgató-főorvos. – Egy-egy döntéssel, gyors és szakszerű beavatkozással kell gyakran életet menteni. Egyensúlyban kell tartani a gyógyításhoz szükséges tudást, a lelkiismeretes tenni akarást és a betegek iránti megértő, türelmes segítőkészséget. Miközben a páciens mellett el kell felejtenünk személyes és munkahelyi problémáinkat, mindig előtérbe kell helyezni a más sorsa iránt érzett felelősséget. Ezt tette Semmelweisz Ignác is, az anyák megmentőjeként. A főigazgató-főorvos ennek kapcsán felidézte Semmelweisz Ignác életének, munkásságának történetét.

Humán és a saját egyéniség felvállalása

Mint kiemelte, a humánum a szakmában mindig a saját egyéniség felvállalását és az empatikus készségek fejlesztését jelenti a másik ember személyi adottságainak és igényeinek figyelembevételével.

– Az orvoslás és ápolás egyértelmű speciális szakismereteket, emberekkel való kapcsolattartást és kommunikációt is szükségessé tesz. A szaktudás és a megfelelő határozott fellépés  önmagában nem elég. A betegek és a hozzátartozók a szakmaiságon túl emberséges bánásmódra is vágynak – hangsúlyozta. Mint mondta, pénteken a sikereket, az eredményeket ünnepelték.

– Legyünk büszkék arra, hogy ilyen szép hivatást választhattunk, mindennap nyújtottunk valamit embertársainknak, akiknek hálás mosolya újból és újból feledteti problémáinkat – emelte ki.

Elismeréseket adtak át

Az ünnepségen elsőként a gyulai képviselő-testület által alapított dr. Libor János díjakat adták át. Dr. Libor János díjban részesült dr. Dobó Márta bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, a bőrgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa, Schriffert Zoltánné szakápoló és Seresné Szabó Ágnes dietetikus. Az elismeréseket Kónya István, Gyula alpolgármestere adta át.

Kórházért kitüntetésben részesült dr. Bassam Ali belgyógyász, haematológus, klinikai onkológus szakorvos, kórházi főorvos. Mint elhangzott, a békéscsabai dr. Réthy Pál Tagkórház munkatársai közül Kórházért kitüntetésben részesült Andor Ildikó vezető asszisztens és Litvai György informatikus.

Főigazgatói dicséret vehetett át dr. Bánhegyi Róbert, Dér-Pesics Zsuzsanna, Gergelyné Dombrádi Erzsébet, Japport Józsefné, Köröminé Janis Veronika, Nagyné Rung Melánia, Ottlakán Mónika, Pákozdiné Vajda Erika, dr. Pilán Mihályné Somodi Katalin, Túri-Balog Éva, az Invazív kardiológia munkacsoport, Fekete István.

Bejelentették, hogy a magyar Gyermekorvosok Társaságának vezetősége a fiatal orvosgenerációk támogatásáért, kiemelkedő mentori tevékenységének elismeréséül Veres Gábor mentor díjjal ismerte el dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed osztályvezető főorvos kórházi mentor munkásságát.

Szakmai munkájáért Kossuth Zsuzsanna ezüst kitűzőt és elismerő oklevelet vehetett át Mesterné Sarkadi Erzsébet.

Ezután kinevezések átadása következett. Dr. Marcas Mónikát dr. Becsei László főigazgató főorvos kórházi főorvossá nevezi ki. Ugyancsak főorvosi kinevezést vehetett át dr. Barta Zoltán belgyógyász, nephrológus, háziorvos szakorvos.

Adjunktusi kinevezést vehetett át dr. Kalapos Anita belgyógyász, kardiológus szakorvos, dr. Nagy Mária kardiológus, orvosi rehabilitációs szakorvos és dr. Abdul Hayder Karim tüdőgyógyász, háziorvostan szakorvos.

Rendszeres véradókat is köszöntöttek, így Árgyelán Mónikát, Czégény Csabát, Keserű Renátát, Litauszki Beátát, Ruzsáné Bíró Mariannt, Schriffertné Petneházi Mártát, Szászné Kiss Andreát, Török-Varga Krisztinát, Németh Anettet, dr. Szép Lászlót, Szügyiné Kassai Henriettát, Zahorán Krisztinát, Hack Zoltánt, dr. Rus-Gal Gabrielát, Szekeres Évát, Molnár Sándort, Gólya Gergelyt, Madarász Boglárkát, Karácson Zoltánt, Kuti Árpádot, Oláh Balázs, Fürj Klárát és Benkő Lászlót.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában