Nemzeti összetartozás napja

2024.06.05. 09:13

Fejet hajtottak, koszorúztak a trianoni emlékműnél Kondoroson

Az első világháborút lezáró, nemzetünket megcsonkító, szégyenletes trianoni békeszerződés aláírásának 104. évfordulóján, Kondoros Város Önkormányzata, valamint a Dérczy Ferenc Könyvtár és Közösségi Ház szervezésében városi megemlékezést tartottak kedden.

Nyemcsok László

Az időjárás nem volt kegyes a programhoz, ezért a megszokottól eltérő helyszínen, a trianoni emlékmű szomszédságában, a Kondorosi Gazdák Vadászházának nagytermében rendezték meg a programot, ahol Ribárszki Péter polgármester beszédét követően a jelenlévők a Petőfi Kulturális Programnak köszönhetően a „Velünk élő örökségünk”, színvonalas, trianoni emlékműsort kísérhették figyelemmel. Végezetül a megemlékezők a Nemzeti Összetartozás Emlékművénél, néma főhajtás mellett helyezték el a koszorúikat és mécseseiket.

Nemzeti összetartozás napja, megemlékezés, Trianon, koszorúzás
Ribárszki Péter (jobbra) és dr. Szebegyinszki Attila, Kondoros jegyzője is fejet hajtott, koszorúzott a trianoni emlékműnél Forrás: Ribárszki Péter

Ribárszki Péter kiemelte, 104 éve, hogy a trianoni békediktátum következtében Magyarország elvesztette területének több mint kétharmadát, és népességének közel kétharmadát, mintegy 3,2 millió magyart rekesztve az ország határain kívülre.

– Azonban ez a nap nem csak erre a szomorú történelmi eseményre emlékeztet, hanem a nemzeti összetartozásról is szól – hangsúlyozta Ribárszki Péter. – Arra a 15 millió honfitársunkra gondolunk, akik szerteszét élnek a világban. Magyarságukat megőrizni ugyanis számukra minden nap küzdelem. Büszkék vagyunk rá, hogy bár hiába csatolták el az ország kétharmadát, a magyarság továbbra is egy nagy egységet alkot.

A polgármester elmondta: „Reméljük, hogy az eltelt 104 év már begyógyította valamennyire a sebeket, és a gyásznap átfordulhat az újrakezdés esélyének ünnepére. A nemzeti összetartozás napján mutassuk hát meg közösen, hogy 104 éve határtalanul itthon vagyunk, szerte a Kárpát-medencében!

Ribárszki Péter ezután arra kért mindenki, hogy ha teheti, gyújtson gyertyát és hajtsa meg fejét az igazságtalan trianoni békediktátum évfordulóján.

 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában