Olvasó próba

2024.06.06. 11:10

A Kígyómarás az Újszínházzal közös kooprodukció lesz

Bár még véget sem ért a 2023/2024-es évad, a Békéscsabai Jókai Színház művészei máris elkezdtek készülni az őszre. A Jászai Mari-díjas Pataki András vezényletével megkezdődtek a próbái Szabó Magda Kígyómarás című színművének, amelyet az Újszínházzal közösen, különleges koprodukcióban mutatnak be szeptember 13-án a Sík Ferenc Kamaraszínházban.

dr. Nagy Szilvia

Seregi Zoltán igazgató az olvasópróbán elmondta, most nem a díszletek, hanem a színészek lesznek "közösek", három újszínházas vendégművésszel (Pásztor Edina, Oláh Tánia és Papp Attila) valamint Bergics András dudással játsszák le ősszel a bérletes időszakot Békéscsabán; majd valószínűleg jövő januárban mutatják be Budapesten a darabot. 

közös kooprodukció, olvasópróba, színház
Pataki András rendező és Seregi Zoltán direktor Fotó: Jókai színház

Pataki András rendező szerint a darab évekig futhat az Újszínházban, mert Szabó Magdát szeretik a nézők. Kifejtette, a mű egy családtörténeten keresztül három történelmi korszakban a XX. század keresztmetszetét adja. Alapja Szabó Magda Disznótor című regénye, amelynek alapmotívumát az író maga dolgozta át színművé. A történet 1929-ben, 1943-ban és 1955-ben játszódik. Bár a politikai berendezkedés mindhárom korszakban – de egy emberöltőben – alapvetően más volt, a közös mindenhol a válság, a pénzhiány, a megmaradásért folytatott küzdelem.

– A korokat, az egy perc alatti csaknem 30 éves ugrásokat jól kell érzékeltetni a ruhákban és a kellékekben – húzta alá a rendező. Hozzátette, hogy a megváltoztathatatlan sorstragédia kimenetelét szakrális síkra hozzák egy 1955 karácsonya előtt titokban zajló betlehemezéssel. A motívum visszatér a jelenetváltásoknál is. Pataki András elárulta; az első és az utolsó jelenet ugyanaz lesz, így a nézők már ismerni fogják a történet végkimenetelét, de a miértek csak a két részben játszott darab végére válnak világossá.

A rendező hangsúlyozta, gyökerek nélkül az ember gyenge lesz, megszűnik az a humán tartalom, amiért érdemes felkelni, és elvész a boldogság lehetősége, ami az emberi lét értelmét adja. 

– A hazugságnak, az önazonos élet hiányának tragédia a vége – fogalmazott, hozzáfűzve, ezt hiteles, mértéktartó színészi játékkal kell bemutatni, ami igazi, nagy feladat.

A békéscsabai teátrum művészei közül Beszterczey Attila, Katkó Ferenc, Liszi Melinda, Nánási-Veselényi Orsolya, Nádra Kitti és a színitanházas Sziveri Emese játszik a darabban. A díszleteket Pataki András, a jelmezeket Szélyes Andrea tervezi.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában