Hőség

2024.06.18. 06:35

Itt a kánikula: állatainkra is figyeljünk oda!

Az elkövetkező napokban egyre nagyobb fokozatra kapcsol a hőség. Itt a kánikula: állatainkat is fenyegetheti a hőguta veszélye – hívta fel a figyelmet az Orpheus Állatvédő Egyesület közleményében.

Dinya Magdolna

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője néhány apró praktikával segíti a kisállatok védelmét a kánikula beköszöntével.

A kánikula nem játék: állatainkat is fenyegetheti a hőguta veszélye
A kánikula nem játék: állatainkat is fenyegetheti a hőguta veszélye /Illusztráció: Shutterstock/

A kutya önszántából soha nem mozogna a tűző napon a nagy kánikulában. Ha mégis ezt kell tennie, akkor tudnunk kell, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek. A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát.

Kánikula: így tartsuk a kutyákat!

  • a nagy nyári hőségben se feledkezzünk el a játékról és a nagyobb sétákról, melyeket kora délelőttre és késő délutánra időzítsük,
  • forró aszfalt helyett a tappancsok épségéért a fűben érdemes sétáltatni
  • állatunk számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni,
  • kedvencünknek az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell biztosítani,
  • házi kedvencünket ne hagyjuk egyedül autóban (még nyitott ablaknál se), hiszen a tűző napon a belső hőmérséklet az egekbe szökhet,
  • lakásban tartott állatok esetén reggel sötétítsünk be, hogy ne forrósodjon be a szoba.

Az állatkínzás nem játék!

A felelős állattartó a jó gazda gondosságával jár el az állatai kapcsán. Apró dolgokról van szó, de nagy a felelősség. Nem mellesleg állatot a nagy melegben kínozni bűncselekmény, amiért letöltendő börtönbüntetés is kapható – ismertette Seres Zoltán az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.
Ha megtörtént a baj, és látjuk, hogy a háziállat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőtorlódás vagy hőguta is. Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta vagy napszúrás áldozata. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben. A háziállatokért a gazdák a felelősek. Egy kis odafigyeléssel elkerülhető lehet az állatok szenvedtetése és pozitív élményekkel élhető át a nyári forróság.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában