Választás

2024.06.04. 06:30

Herczeg Tamás: erősebb Fidesz-KDNP-frakcióra van szükség a csabai városházán

Erősebb Fidesz-KDNP-frakcióra van szükség Békéscsaba vezetésében, mert akkor hatékonyabbá, dinamikusabbá válhatna a városért végzett, kormányzattal közös munka – mondta Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, aki beszélt arról, milyen téttel bírnak a június 9-ei európai parlamenti és az önkormányzati választások; de arról is, hogy szerinte milyen feladatokra kell hangsúlyt helyeznie az ideális önkormányzati képviselőnek.

Licska Balázs

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő szerint dinamikusabbá válhat a munka, ha erősebb Fidesz-KDNP-frakció dolgozik Békéscsabán, a városi közgyűlésben. Fotó: Bencsik Ádám

Fotó: Bencsik Adam

– Miért fontos az európai parlamenti választás?
– Európai uniós szinten az egyik roppant lényeges kérdés, hogy háború lesz-e vagy béke. Egyre erőteljesebb háborús pszichózis van Európában, Brüsszelben. Vannak olyan államok, amelyek vezetői kötelező sorozásról, nukleáris fegyverkezésről, kiképzők Ukrajnába küldéséről, mindenféle fegyverek szállításáról beszélnek. Egyértelmű, hogy Oroszország az agresszor ebben a háborúban, de azt gondolom, hogy ha inkább a fegyverszünetre, majd a béketárgyalásokra ösztönöznék a feleket, az jótékony hatással lenne a háború befejezésére.
Emellett kérdés európai uniós szinten az is, hogy például a gazdákat, a magyar agráriumot érintő döntések milyen irányba mennek. A mi álláspontunk az, hogy a magyar gazdák érdeke előrébb való más országok mezőgazdasági termelői érdekeinél. Fontos, hogy mi lesz a migrációval, hogyan lehet csökkenteni a kontinensünket érő nyomást. A magyar kormányzat véleménye, hogy hatékonyabb közös határvédelemre van szükség. A genderpropaganda terén is eltér a többségi magyar álláspont a brüsszeli fősodortól. Az anya nő, az apa férfi – gondoljuk ezt sokan Magyarországon, és bizony a másik oldalon ezzel sem értenek egyet.
Összességében az a tétje az európai parlamenti választásnak, hogy hány olyan képviselő lesz, aki a szuverén, független országok erős szövetségét ítéli megfelelőbbnek, aki a békét és a normalitást támogatja, illetve hány olyan, aki a háborús eszkalációt nem fékező, globalista gondolkodású.

– Ezzel egy időben önkormányzati választásokat ugyancsak tartanak. Békéscsabán polgármesterjelöltet nem, viszont önkormányzati képviselőjelölteket állított a Fidesz, a KDNP és a Polgárok Békéscsabáért Egyesület.
– Mindannyian jól felkészült szakemberek. Sokféle területről érkező, sok tudással, tapasztalattal bíró, a városról helyesen és kreatívan gondolkodó jelölt száll ringbe a 12 egyéni választókerületben. Az a célunk, hogy a jelenlegi polgármester megőrizze mandátumát, ebben támogatjuk is, hiszen – ha nem is volt teljesen feszültség- és zökkenőmentes az együttműködés –, de a fontos városi ügyekben, az itt élők érdekeit szem előtt tartva tudtunk közösen dolgozni. Emellett legalább ilyen fontosnak tartjuk, hogy erős, felkészült, a csabai polgárok igényeit jól ismerő kormánypárti frakciója legyen a városi közgyűlésnek.

– Ezt többször is hangsúlyozták a kampány során. Ennek miért lehet jelentősége?
– Ha van egy erős kormánypárti frakció a grémiumban, akkor az önkormányzati képviselők, a polgármester, az országgyűlési képviselő és a kormány együttműködése hatékonyabb lehet. Ha a városvezetésben jelentősebb a Fidesz-KDNP-s jelenlét, az intenzívebb kapcsolattartást is jelenthet a város polgáraival. Felelős és sok területet felölelő programot készítettünk a következő öt esztendőre, az ezt tartalmazó kiadványt minden háztartásba eljuttatjuk – ennek a programnak a megvalósításához kérjük a bizalmat. A közgyűlésben azért is fontos az erős kormánypárti jelenlét, mert így tudjuk dinamizálni a városvezetés és a kormányzat közötti munkát, amiben egyébként az országgyűlési képviselőnek is fontos szerepe van.

– A Fidesz-KDNP-kormány támogatásával, például a Modern Városok Program keretében rengeteg fejlesztés valósult meg az elmúlt években Békéscsabán. Ezek közül melyeket emelné ki?
– A Modern Városok Program a polgári kormány jelentős újítása volt, számos megyei jogú városban, így Békéscsabán is történelmi léptékű fejlődést eredményezett. Azzal, hogy az M44-es gyorsforgalmi út elkészül, Békéscsaba a Modern Városok Program legnagyobb nyertesei között van. A városon belül tucatnyi beruházás valósult meg, említhetem az útfejlesztéseket, a járdafelújításokat, a piacfejlesztést, a kerékpárút-hálózat bővítését, az iparterületek kialakítását, a Munkácsy Negyed kiépítését és a sportcélú beruházásokat is. Minden azt a célt szolgálta, hogy Békéscsaba barátságosabb, szebb, élhetőbb, komfortosabb legyen.

– Egy kampány során mindig szóba kerül, hogy mit csinált vagy nem csinált az addigi önkormányzati képviselő, valamint az, hogy mit csinálna a körzetéért egy-egy jelölt. Több cikluson át volt önkormányzati képviselő Békéscsabán. Milyen egy ideális önkormányzati képviselő?
– Szerintem két dologra kell hangsúlyt helyeznie. Az egyik a választókerületére vonatkozik. Az ott előforduló, a képviselő munkájával megoldható problémákat kell kezelnie. Ezek sokszor infrastrukturális jellegűek, de a helyi közösségek támogatása, a választókerületében lévő intézményekkel való együttműködés ugyancsak fontos. Meg kell hallania a választók, a körzetben élők szavát, hogy kapocs lehessen a polgárok és az önkormányzat között.
A másik pedig az, hogy valamilyen szakmai területen a teljes várost kell szolgálnia. Ha például jó turisztikai vagy kulturális szakember, akkor a turizmust vagy kultúrát érintő kérdésekben, az ügyek előkészítésében és végrehajtásában kell ott lennie. Az önkormányzat és az állam együttműködésében vegyen részt a helyi köznevelési és egészségfejlesztési programokban, amennyiben a személyes életében ezeken a területeken szerzett tapasztalatot. Amennyiben a civil világot ismeri vagy a szociális ügyekben van otthon, akkor az azokkal kapcsolatos témákat kell felkarolnia. Ha jó gazdasági, pénzügyi szakember, akkor pedig nem csak a város költségvetésének magyarázatában kell szerepet vállalnia, tudnia kell azt jó irányba befolyásolnia is. Ha például a közlekedésszervezéshez ért, akkor adjon hangot a véleményének. Tevékenynek kell lennie, folyamatosan tanulnia kell, akár a közép- vagy hosszútávú stratégiákban, az önkormányzati rendeletekben is látszódnia kell a keze nyomának.

– Országgyűlési képviselőként kapcsolatban volt a Békéscsaba környéki települések polgármestereivel is. Milyennek ítéli a velük közös munkát?
– Pártszínektől függetlenül jól tudtunk együtt dolgozni a polgármesterekkel. A településvezetők remekül együttműködnek egymással – ami nem mindenhol jellemző. Békéscsabán és környékén komoly szándék van a partnerségre, ami a pályázatok esetében is mindig hasznos. Az együttműködéseknek köszönhetően fejlődtek a választókerület települései, és sok tekintetben a vármegye több településéhez képest jobb mutatókkal rendelkeznek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában