Békés Vármegye Önkormányzata

2024.06.20. 14:22

Több cég is vinné a Henkel dolgozóit

Emelkedett a foglalkoztatási és csökkent a munkanélküliségi ráta az elmúlt években – hangzott el csütörtökön Békéscsabán, a vármegyei közgyűlés ülésén, amikor terítékre került Békés vármegye munkaerőpiaci helyzete. Az ülésen szóba került a Henkel körösladányi gyárának bezárása is: az ügyben vannak fejlemények, bejelentkezett több cég, hogy vinné a felszabaduló munkaerőt.

Licska Balázs

Az ülésen Pántya Imre, a Békés Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályának vezetője elmondta: vannak olyan programok, amelyek a fiatalok elhelyezkedését, vállalkozóvá válását segítik, illetve olyanok, amelyek az 55 év felettieknek szólnak. Hozzátette, a 10 ezer regisztrált álláskeresőből 4,5-5 ezren vannak azok, akik szeretnének dolgozni, a fiatalokat és az időseket leszámítva 3 ezren vannak a mondhatni aktív életkorban, nekik is szólnak célzott programok. Együttműködnek az olyan szervezetekkel, intézményekkel, amelyek találkoznak, kapcsolatban vannak a mondhatni inaktívakkal, akik közé azokat kell sorolni, akik három hónapja nem voltak jelen a munkaerőpiacon. Szóba került a Körösladányban év végéig bezáró Henkel is.

Henkel, megyegyűlés, Békéscsaba
Békés vármegye munkaerőpiaci helyzete és a Henkel körösladányi gyárának bezárása is szóba került a vármegyei közgyűlés ülésén
Fotó: Licska Balázs

Bezár a Henkel, de vélhetően mindenkinek találnak állást

Beszélt arról, hogy előfordulnak létszámleépítések, példaként hozta fel a Henkel körösladányi gyárát, amely augusztus végéig teljes kapacitással megy, a termelés azt követően áll le folyamatosan. Találkoznak a Henkel és a munkaerő-kölcsönző vezetőivel is, hogy a gyárban foglalkoztatott több száz ember sorsát megoldhassák. Úgy véli, hogy vélhetően szinte mindenkinek találnak majd állást, és bejelentkezett hét-nyolc cég, amely vinné a munkaerőt. Zalai Mihály elnök (Fidesz-KDNP) kérdésére, hogy mi áll a gyár bezárásának hátterében, elmondta: tudomása szerint átalakultak a vásárlási szokások, bizonyos termékeket megszüntetnek.

Kétezer diák dolgozhat nyáron Békés vármegyében

Varga Gusztáv, a területfejlesztési bizottság elnöke (Fidesz-KDNP) és Szebellédi Zoltán alelnök is arról beszélt, hogy az elmúlt években emelkedett a foglalkoztatási és csökkent a munkanélküliségi ráta. Békés Vármegye Önkormányzata együttműködik a kormányhivatallal olyan projektek mentén, amelyek az álláskeresők elhelyezkedését segítik. Megemlítették a közfoglalkoztatást, hogy abban is több ezren kapnak lehetőséget, valamint a diákmunkát, amely kapcsán Pántya Imre főosztályvezető bejelentette: plusz forrásnak is köszönhetően a korábban vártnál több, mintegy 2 ezer Békés vármegyei fiatal dolgozhat a nyáron az országos program keretében. 

megyegyűlés,Békéscsaba,Pántya Imre
Pántya Imre, a kormányhivatal főosztályvezetője beszélt a diákmunkáról is Fotó: Licska Balázs

Tízezer álláskeresőt tartanak nyilván

Zalai Mihály elnök (Fidesz-KDNP) elmondta: egyszerre van jelen a térségben a képzett munkaerő hiánya – ami miatt panaszkodnak a vállalkozások –, valamint a munkanélküliség. Kiemelte azt a mutatót, miszerint a 15 és 74 év közöttiek gazdasági aktivitási aránya a 2010-es 52 százalékról 63 százalékra emelkedett, miközben 2010 óta most regisztrálták a legkevesebb álláskeresőt, 10 ezret, akikre a kormány lehetőségként tekint, mint akik megjelenhetnek a munkaerőpiacon.

Ez történt a választáson

Az ülésen szó volt a június 9-ei önkormányzati választásról is. A területi választási bizottság elnöke, a Békés Vármegyei Önkormányzati Hivatal jegyzője, Pap-Szabó Katalin elmondta: eredményes volt a voksolás, rendkívüli esemény nem történt. Vármegyei listát 11 jelölőszervezet próbált állítani. A vármegyei közgyűlésbe 4 jelölőszervezet tagjai kerültek be, a Fidesz-KDNP 9, a Mi Hazánk 3, míg a DK és a Momentum 2-2 mandátumot szerzett. A területi választási bizottsághoz öt esetben érkezett kifogás, 19 esetben fellebbezés. A szavazatok újraszámolását rendelték el Battonyán, a polgármester-választás esetében, az eredmény érdemben nem változott.

Zalai Mihály elnök (Fidesz-KDNP) gratulált azoknak, akik mandátumot szereztek, és sorolta, hogy vannak, akik a következő vármegyei közgyűlésben is ott lesznek, így Földesi Mihály (Mi Hazánk), Kónya István (Fidesz-KDNP), Mucsi András (Fidesz-KDNP), Németh Sándor (Momentum), Szebellédi Zoltán (Fidesz-KDNP) és Szegedi Balázs (Fidesz-KDNP).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában