Békés vármegye

2024.05.30. 16:02

Több tucat kitüntetést adott át a Vöröskereszt - galériával

A Vöröskereszt és a Vörösfélhold Mozgalom Világnapja alkalmából tartott ünnepséget csütörtökön a Vöröskereszt Békés Vármegyei Szervezete. Az eseményen kitüntetéseket is átadtak.

dr. Nagy Szilvia

A rendezvényen elhangzott:  a világnapon az eszme és a szervezetalapító Henry Dunant születésnapjára emlékezünk. A svájci üzletember volt az, aki 1859-ben, a solferinoi csata rémségeit látva először önkéntes segítő csapatokat toborzott a sérültek ellátására, 1863-ban pedig a világ szinte minden vezető hatalmát bevonva megalapította a Vöröskeresztet.

kitüntetés, vöröskereszt, díjazottak, humanitárius
Kitüntetéseket adtak át. A Humanitárius település címet Szeghalom polgármestere, Macsári József vette át. Fotó: Bencsik Ádám

Május 16-án volt a Magyar Vöröskereszt 143. születésnapja, 1881-ben ezen a napon jött létre a Magyar Szent Korona Országai Vörös-Kereszt Egylete. A Vöröskereszt és Vörösfélhold mozgalom a Föld legnagyobb és legkiterjedtebb humanitárius közössége, mely 192 országban több mint 650 millió ember életére van hatással. Világszerte 14 millió önkéntes és hivatásos szakember dolgozik minden nap azért, hogy olyan alapvető szükségletek, mint az élelem és a víz, vagy az egészségügyi ellátás mindenki számára elérhetőek legyenek a legnehezebb helyzetekben is.

Ehhez a munkához szolgál iránytűként a hét alapelv; az emberiesség, a pártatlanság, a semlegesség, a függetlenség, az önkéntesség, az egység és az egyetemesség, melyek alapján a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC), a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) valamint az egyes nemzeti társaságok, így a Magyar Vöröskereszt is egységesen fejtik ki tevékenységüket, legyen szó a pandémiáról, katasztrófahelyzetekről, vagy a klímaváltozásról.

Köszöntőjében a Békés vármegyei szervezet alelnöke, Barta István Zoltán hangsúlyozta, a Nobel- békedíjas Henry Dunant igazi filantróp volt, aki teljes vagyonát a jó ügy szolgálatába állította, saját ötlete volt a vöröskereszt emblémája is, a svájci zászló fordítottja.

Öt éve több jelenlévővel bejártam a solferinói csata emlékhelyét, ami hatalmas élményt és megerősítést jelentett. A Vöröskeresztnek immár 260 területi egysége van a világon, hazánkban hatvan település mondhatja el magáról, hogy humanitárius.

Kiss András tűzoltó dandártábornok, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője hozzátette, a szervezeteik közötti szoros együttműködésre kiváló példa 2022 márciusa, amikor a Románia felől Lőkösházára érkező háborús menekültek ellátását kellett néhány óra alatt közösen megszervezniük. 

Kitüntetéseket és tárgyjutalmakat adtak át

A köszöntők után Tóth Zoltánné  igazgató és Barta István Zoltán alelnök kitüntetéseket, tárgyjutalmakat adott át. A Humanitárius Település címet Szeghalom nyerte el; a Humanitárius márványtáblát Békés kapta. Sikeresen megvédte Humanitárius Település címét Nagyszénás, újonnan pedig Gerendás helyezheti el üdvözlőtábláin a Humanitárius település jelzést.

Elnöki Díszoklevél kitüntetést kapott Szarvas önkormányzata; Vöröskeresztes Tevékenységért Dicsérő Oklevélben részesült Gigacz Balázs, a mezőkovácsházi Kalocsa Róza Művelődési Központ munkatársa. Az Év Önkéntese elismerő oklevelet a békéscsabai Honfi Pálné vette át. Kiemelkedő Vöröskeresztes Tevékenységért kitüntetés gyémánt fokozatát adományozták a békéscsabai Szabó Sándornénak, aki kitüntetését május 24-én az Országos Ünnepségen, Bükön átvette, most pedig tárgyjutalmat kapott.

Vöröskeresztes Tevékenységért Kitüntetés arany fokozatát kapta a sarkadi Fodor Attiláné, ezüst fokozatát a kardoskúti Tibáné Hamvasi Zsuzsanna, valamint a kaszaperi Virág Magdolna. Bronz fokozattal ismerték el a kaszaperi Acsai Imrénét, a füzesgyarmati Hajdu József Imrénét és Suchné Szabó Editet, valamint az orosházi Szilágyiné Horváth Gizellát. Kiemelkedő Oktató – Nevelő Tevékenységért kitüntetésben részesült az orosházi Mikulás Rolandné.

 

Az Elsősegélynyújtás Népszerűsítéséért Emlékérmet Ugrainé Rajtár Zsófia vehette át. Elismerő Oklevél Ifjúsági Vöröskeresztes tevékenységért kitüntetésben részesült a tótkomlósi Kancsó Hanna, a mezőkovácsházi Hajdu Emese, a sarkadi Karajos Regina és a békéscsabai Szász Szabolcs. Vöröskeresztes Szolgálatért Főigazgatói Dicsérettel illették Pocsajiné Kis Mária Erzsébetet. Vöröskeresztes Szolgálatért Érdemérem kitüntetésben részesült Károlyi Ágnes, aki kitüntetését május 24-én, az országos ünnepségen vette át, most tárgyjutalmat kapott.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában