Vígjáték

2024.05.22. 17:30

Könnyed darabot, hangos képregényt tűzött az évad végére a Jókai színház - galériával, videóval

Május 24-én pénteken mutatja be a Jókai színház Hunyady Sándor A három sárkány, avagy a három nagynéni című vígjátékát. A történet szerint a megözvegyült Csaholyi Balázs három nővérrel, pazar vidéki otthonnal büszkélkedhet, csakhogy a pénz kifolyik a kezei közül, ahogy a fiának is.

dr. Nagy Szilvia

A keddi sajtónyilvános főpróba előtt Katkó Ferenc rendező kiemelte, a darab Hunyady Sándor egyik legismertebb vígjátéka. Azon igyekeztek, hogy egy századeleji karikatúraszerű képet tárjanak a nézők elé. 

vígjáték
Kovács Edit, Nánási-Veselényi Orsolya, Liszi Melinda és Csomós Lajos a főpróbán. 
Fotó: Bencsik Ádám

– Élőzenés, könnyed, humoros előadást hoztunk össze, amiben tulajdonképpen egy hangos képregényt nézhet végig a közönség. A díszlet is rajzolt, a jelmezek is kontúrozottak – tette hozzá Katkó Ferenc.

Csomós Lajos Jászai Mari-díjas színész elmondta, az általa megformált, nyírségi birtokon élő Csaholyi Balázs hajlamos könnyen elverni a pénzt, ezért lánytestvérei rajta tartják a szemüket. Kiderül, hogy fia, a joghallgató ifjabb Csaholyi is kisebb vagyont tapsolt már el a fővárosban, segítségre szorul, másképp kész eldobni az életét. Képbe kerül egy gyönyörű színésznő is, így a nővérek a férfit küldik a fővárosba, hogy hozza egyenesbe a dolgokat, ám ő inkább csatlakozik züllött fiához. Budapesten egy régi-új világ tárul fel előtte; a Hungária Hotel éttermében előtörnek az emlékei. Elnyomott emberből felszabadult férfivá válik, és Anna megismerésével a történet további fordulatot vesz. 

A történetben kulcsszerepet játszó sárkány három fejét (a három nagynénit) Liszi Melinda, Kovács Edit és Nánási-Veselényi Orsolya formája meg. A középsőt, az egyszerre szigorú és engedékeny, hullámzó természetű, saját idegrendszerével is küzdő Katalin sárkányt Liszi Melinda alakítja. Hangsúlyozta, nagyon izgalmas feladat volt a három fejet úgy egybeollózni, hogy közben megmaradjon a három egyéniség, a három testvér különbözősége.

– Összehangban kell lennünk, együtt kell lélegeznünk, ugyanakkor meg kell tartanunk a saját karakterünket is. A közönség egy érdekes, sokszínű sárkányt fog látni – tette hozzá. 

A legszelídebb, legmegértőbb, legempatikusabb, Júlia nevű sárkányt alakító Jászai Mari-díjas Kovács Edit úgy fogalmazott, az egységben kellett megtalálniuk a különbözőségeiket, nagyon pontosan felosztaniuk egymás között, ki milyen feladatot vállal a cél eléréséhez. Hozzáfűzte, a visszafogott egyéniség alakítása mindig kihívás a színésznek. A sárkány három fejét alakító nők nem gonoszak, csupán máshogy képzelik el a jót, mint ahogy Balázs, ebből ered a konfliktus.

– Szerethetők a karaktereink, a darab végére kiderül, miért a kőkemény szigor, amiben élünk és amiben neveljük Balázs testvérünket – fűzte tovább a legfiatalabb, egyúttal legkeményebb gyámot, Zsófiát alakító Nánási-Veselényi Orsolya. 

– Én vagyok a leggarasosabb, akit a másik két sárkányfej a legtöbbször visszahúz. A darab során kiderül, hogy a századelő, a múlt is elég anyagias volt, a fejetlen pénzszórás pedig sosem vezet jóra – fejtegette a tanulságokat a színésznő. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában