Költési idény

2024.05.28. 09:33

Fészkek és fecskecsemege az állattartó telepek körül

Egy fecske nem csinál nyarat - mondogatjuk. Nem is egyet láttunk mostanában, sőt! És még hol a nyár?! A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartótelepén évtizedek óta költenek füsti fecskék. Idén 28 pár rakott fészket a juhhodályokban és a különböző gazdasági épületekben.

Csete Ilona

Nagyon régen a fecskék nem épületeken költöttek, hanem sziklákon, vagy barlangokban. Innen telepedtek át lassacskán az emberi környezetbe, s napjainkban már gyakorlatilag 100 százalékban épületeken költenek. Sajnos az elmúlt húsz évben Európa szerte, így Magyarországon is csökkent a füsti fecskék állománya. Fő bázisukat ma már az állattartótelepek jelentik, mivel csak ott találnak megfelelő mennyiségű táplálékot, azaz repülő rovarokat, elsősorban legyeket – olvastuk a nemzeti park honlapján.  

fecskék
Május elején már tojásokon ülnek a fecskék. Fotó: Vasas András

A fecskék szempontjából is nagyon fontos tehát, hogy ezek az állattartótelepek fennmaradjanak. A legelő jószágok felzavarják a rovarokat a fűből, a fecskék pedig felkapkodják őket.

A füsti fecske hosszú távú vonuló. A magyarországi állomány többnyire Közép-Afrikában telel, de gyűrűzési adatokból tudjuk, hogy Dél-Afrikáig is eljutnak. Május elején már tojásokon ülnek, s ha megfelelő az időjárás, akkor egy évben kétszer is költenek. Fészküket az épület oldalához tapasztják, előszeretettel költenek az eresz alatt, vagy az istállókban, juhhodályokban. A molnárfecskék fészkétől eltérően a füsti fecskék fészke fölül teljesen nyitott (a molnárfecskék csak felül hagynak egy kis lyukat).

A nemzeti park sóstói állattartó telepén is jó dolguk van a fecskéknek, bőséges táplálék áll rendelkezésünkre. Első fiókáik várhatóan június első felében már ki is repülnek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában