Utazás

2024.04.05. 09:42

Vasárnaptól változik a vasúti menetrend: ezeket jó, ha tudja

Április 7-től érvényesek a 2023/24-es menetrend tavaszi módosításai. Több mint 40 vonalon lép életbe az ingázók számára kedvező változás. Az utazói visszajelzések és a szakmai tapasztalatok figyelembevételével vasárnaptól kisebb mértékben módosították, frissítettük a decemberben meghirdetett menetrendet – tájékoztatott a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága. A menetrend tavaszi módosítása Békés vármegyét is érinti.

A szokásos, úgynevezett év közbeni menetrendmódosítástól, azaz április 7-től, vasárnaptól több mint 40 vasútvonalon alkalmazkodik még jobban a MÁV-VOLÁN-csoport 2023/2024-es menetrendje a munkába és iskolába járási, illetve a hazautazási és átszállási szokásokhoz. A menetrend tavaszi módosítása több változást hoz.

változik, vasúti, menetrend, vasárnaptól
Vasárnaptól változik a menetrend: a tavaszi módosítások az ingázók számára kedvezőek. Illusztráció: MW

A vasárnaptól élő változások az utasok igényei szerint alakultak

A menetrend további felülivizsgálata az idei esztendőben is további két alkalommal – a nyári szezon kezdetén, illetve a tanév indulásakor, szeptemberben – lesz.

A jelenlegi, december 14-ig érvényes vasúti menetrend módosítása során – a járási egyeztetéseken túl – a tavaly nyári online társadalmi egyeztetés lakossági véleményeit és javaslatait is figyelembe vettük több vonal esetében, hogy a vonatok még inkább az utasok igényeihez igazított gyakorisággal és indulási időkkel közlekedhessenek, így téve vonzóbbá a közösségi közlekedést és növelve annak versenyképességét az egyéni közlekedéssel szemben.

A menetrend érvényességén belül az utasok számára kedvezőbb, rugalmasabb utazás biztosítása érdekében a szokásoknak megfelelően összesen évi három alkalommal – idén áprilisban, júniusban a nyári szezon kezdetekor, majd azt követően szeptemberben – végzünk évközi menetrendi módosítást.

A változások Békés vármegyét is érintik

Április 7-től, a szokásos évi első menetrendmódosítással több újítást, jobb csatlakozásokat, finomhangolást vezet be a MÁV-VOLÁN-csoport. Ezek közül több Békés vármegyét is érinti.

A 120-as számú Budapest―Szolnok―Békéscsaba―Lőkösháza vonalon a Bécs—Budapest—Arad közötti 346-os és 347-es számú Dacia-Corvin vonatpár szolnoki tartózkodási ideje 20 perccel csökken, míg a Keleti pályaudvari tartózkodás ugyanennyivel több lesz.

121-es számú Békéscsaba―Kétegyháza―Mezőhegyes―Újszeged vonalon, a módváltásban érintett vonalszakaszon Mezőhegyes és Szeged között Szeged, autóbusz-állomás helyett Szeged, Mars tér buszállomás a megállási hely.

A 128-as számú Békéscsaba―Kötegyán―Vésztő―Püspökladány vonalon a Szeghalom―Püspökladány között közlekedő vonatok, 7 és 19:40 között mindkét irányban 1 perccel korábban közlekednek ezen az útvonalon a Debrecen irányú csatlakozások jobb biztosítása érdekében Püspökladányban.

A Békéscsabáról Vésztőre 7:42-kor és a Vésztőről Békéscsabára 13:39-kor induló vonat (37612, 37613) József Szanatórium helyett Gyula városerdő megállóhelyen áll meg a kedvezőbb, turisztikai célú utazások biztosítása érdekében.

A Vésztőről Békéscsabára 3:47-kor, 4:30-kor, 5:12-kor és 5:47-kor induló vonat (37619, 37629, 37659, 37617) Vésztőről 1 perccel korábban indul, Gyulára eredeti menetrendje szerint érkezik. A többi Vésztőről/Kötegyánról Békéscsabára tartó vonat Kötegyánról 1 perccel korábban indul, Gyulára eredeti menetrendje szerint érkezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában