Beruházássorozat

2024.04.12. 15:45

Útfelújítások, parkolófejlesztések kezdődnek Gyulán, megújul a Cselebi utca is

A belterületi utak, parkolók, gyalogátkelőhelyek fejlesztésére eredményesen lefolytatott közbeszerzési eljárást követően tíz helyszínen kezdődnek kivitelezési munkálatok Gyulán a következő időszakban. A 255 millió forintos beruházássorozat keretében útburkolatokat javítanak, útfelújítások valósulnak meg, további parkolóhelyeket alakítanak ki, gyalogátkelőhelyeket létesítenek, valamint az Aranyág dűlő szórt útalapját is kiépítik – jelentette be a fejlesztéssorozat egyik kiemelt helyszínén, a Cselebi utcában tartott péntek délelőtti sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő polgármester és Kónya István alpolgármester, önkormányzati képviselő.

Papp Gábor

Lépésről lépésre, anyagi lehetőségeink függvényében haladunk az útfelújítások terén – fogalmazott a sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő. 

Gyula, útfelújítások, parkolók fejlesztése

Útfelújítások és fejlesztések tíz helyszínen

A polgármester elmondta, a Cselebi utca mellett a beruházások részeként a Cserjés utca Rulikowski utca és Szíkfű utca közötti szakaszán, a Malom utcában és a Késmárki utca Pozsonyi utca és Kassai utca közötti szakaszán felújítják az útburkolatot. 

A Szent István utca 34. szám, a gyógypedagógiai intézmény előtt újabb parkolókat alakítanak ki és felújítják a kapubejárót. A Temesvári út 47. számnál, a Galbácskerti Óvodánál is újabb parkolókat alakítanak ki. Az Orgona sétányon, a Rulikowski utca és Lahner utca között parkolókat újítanak fel.

A Csabai út 44. szám előtt, a Gyep utcánál szabályos gyalogátkelőhelyet és kerékpáros átvezetést alakítanak ki. A Popovits Jusztin utca és a Tiborc utca kereszteződésében ugyancsak gyalogátkelőhelyet alakítanak ki, míg az Aranyág dűlőn szórt útalapot építenek ki.

A kivitelezési munkálatok megvalósításához szükséges anyagi fedezetet teljes mértékben a gyulai önkormányzat biztosítja, egyéb támogatás, illetve hitelfelvétel igénybevétele nélkül. Elsőként a Törökzug fontos gyűjtőútja, a Cselebi utca burkolatfelújítása kezdődik el a beruházások részeként.

Fontos gyűjtőút újul meg

Kónya István elmondta, nagyon tudatos közlekedési infrastruktúra-fejlesztés mentén újítják meg a törökzugi úthálózatot. 

– A Cselebi utca az egyik legforgalmasabb törökzugi gyűjtőút – tette hozzá. – Napi rendszerességgel több száz ember közlekedik Észak-Törökzugból a Belső-Törökzug irányába, vagy éppen Máriafalva és Szentpálfalva felől is sokan itt vágják le az utat, ha Békéscsaba felé közlekednek. Az utat legutóbb a 2000-es évek előtt újították fel, és már két évtizede sem volt jó állapotban, így óriási jelentőséggel bír, hogy az utca meg fog újulni. 

A fejlesztés keretében a meglévő aszfaltos útburkolatot 352 méter hosszan és 7,0 méter szélességben újítják fel. A meglévő kopóréteget visszamarják, majd a burkolatot 20 centiméter vastagságban, teljes szélességben cement hozzáadásával, úgynevezett hideg-remix eljárással bedarálják; a bedarált felületre egy 2,5 centiméteres kopó-kiegyenlítő réteg, majd 5 centiméteres kopóréteget kerül.

A meglévő kiemelt és süllyesztett szegélysorokat a helyszínen kijelölt szakaszokon cserélik, illetve azokat a teljes szakaszon újrafugázzák. Mindezeken kívül, a csapadékvíz-elvezetése érdekében a meglévő árokhálózatot bővítik, új árkot alakítanak ki. Az új árkokat a karbantarthatóság érdekében úgynevezett csészeszelvénnyel építik ki.

A munkálatok hétfőn elkezdődnek, kedden pedig ténylegesen elstartol a fizikai munka az út marásával. A forgalom egyirányúsítva lesz, félpályán halad majd a forgalom, ami miatt az érintettek türelmét kérik. Várhatóan május utolsó hetében lesz a szakasz ünnepélyes átadása. A Cselebi utca összesen több mint bruttó 80 millió 828 ezer forintból újul meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában