Figyelemfelhívás

2024.04.01. 10:50

Több idős halt meg lakástűzben Békéscsabán, fontosak az érzékelők

A békéscsabai önkormányzat az idősek életkörülményeinek javítása érdekében 2021-ben hozta létre az idősügyi tanácsot. A testület a minap ülést tartott, melyre meghívta a Békéscsabai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokát, Viczián György alezredest. A parancsnok elsősorban a füst- és a szén-monoxid-érzékelők fontosságára hívta fel a figyelmet, mivel az elmúlt években szén-monoxid-mérgezésben és lakástűzben már több egyedülálló, idős ember vált áldozattá.

Nyemcsok László

Viczián György kifejtette, a szén-monoxiddal kapcsolatos veszélyekre az év teljes időszakában készülnünk kell, nem csak a fűtési szezonban. A balesetek megelőzhetők, ha a tervezéssel, kivitelezéssel és üzembe helyezéssel megfelelő szakembert bízunk meg. Rendkívül fontos a berendezések folyamatos karbantartása és tisztítása is. Egy szén-monoxid és füst érzékelő beszerzésével és felszerelésével nagymértékben növelhetjük magunk és családunk biztonságát.

önkormányzat, idősek, fokozott figyelem
Viczián György a füst- és a szén-monoxid-érzékelők fontosságára hívta fel a figyelmet Fotó: Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

– Magyarországon egyre többen használnak ilyen berendezéseket, ami a segélyhívások növekvő számából is jól tükröződik – hangsúlyozta Viczián György. – Érdemes tudni, hogy azokban a lakásokban, ahol volt szén-monoxid-érzékelő, egy esetben sem történt haláleset. Nagyon fontos, hogy a megvásárolt készüléket mindig a megfelelő helyre telepítsük, valamint időnként ellenőrizzük az elem vagy akkumulátor állapotát, és cseréljük le az érzékelőt, amennyiben már lejárt a szavatossága. A statisztikai adatokból jól látszik, hogy a gondosan megválasztott és jó helyre telepített szén-monoxid-érzékelő életeket menthet.

A lakástűzben elhunytak 90 százaléka füst miatt vesztette életét

A parancsnok előadásában felhívta a figyelmet a füstérzékelők fontosságára is, hiszen az országos adatok alapján a lakástűzben elhunytak 90 százaléka füst miatt vesztette életét. Bizonyíthatóan kevesebb halálos kimenetelű tűz következik be olyan esetben, ahol a lakók a füstérzékelő jelzésére észlelik a veszélyt, és időben tudnak segítséget hívni, valamint kimenekülni a veszélyes helyzetből. A berendezés általában hamarabb észlelheti a veszélyt, mint a lakók, így időben meg lehet akadályozni a tűz továbbterjedését, és megtehetők a szükséges intézkedések.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában