Családok

2024.04.03. 10:00

Gyermek fogadásának előkészítéséhez nyújt 50 ezer forintos támogatást a gyulai önkormányzat

A gyulai képviselő-testület pénzügyi támogatást biztosít azon gyulai családoknak, akik a gyermekáldás örömeit élhetik át. A grémium ezzel tovább bővíti a gyulai családtámogatási rendszert. A támogatás neve a gyermek fogadásának előkészítéséhez nyújtott támogatás, melynek összege gyermekenként 50 ezer forint – jelentette be Facebook-oldalán dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere.

Papp Gábor

A polgármester részletesen kitért a gyermek fogadásának előkészítéséhez nyújtott támogatás igénybevételének szabályaira. A támogatásra jogosult az a legalább egy éve gyulai lakóhellyel rendelkező szülő, akinek családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap tizenegyszeresét, azaz 313 ezer 500 forintot.

támogatás, családok, polgármester, Gyula
Dr. Görgényi Ernő részletesen beszámolt a gyermek fogadásának előkészítéséhez nyújtott 50 ezer forintos támogatásról.

 

Gyermek fogadásának előkészítéséhez nyújtott támogatás

A támogatás iránti kérelmet a gyulai polgármesteri hivatal szociálpolitikai és gazdaságfejlesztési osztályán lehet benyújtani. A támogatás iránti kérelmet a várandósság 35. hetétől a születést követő 60 napon belül lehet előterjeszteni.

A támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a családban élők jövedelemigazolásait, a várandós anyák gondozási könyvét vagy a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, valamint a védőnői szolgálat igazolását az együttműködés, valamint a gyulai lakcímen történő életvitelszerű tartózkodás tényéről. A kérelem elbírálása során az önkormányzat vagyoni elemeket nem vizsgál.

 

Komplex családbarát programok Gyulán

Dr. Görgényi Ernő kifejtette, a gyulai önkormányzata komplex programmal igyekszik segíteni a gyulai családok életminőségének javítását és a gyulai gyermekek életkörülményeit. A gyermekszegénység, a gyermekek hátrányos helyzete elleni küzdelem egyaránt felelőssége az államnak, valamint a helyi önkormányzatoknak is.

Az önkormányzat 2014. április 1-től babaruha-programot működtet.

2015. március 1-től az új szabályozással bevezette, és 2021. július 1-én módosította a gyermek hátrányos helyzetének enyhítését szolgáló, családban történő gondozásának költségeihez való hozzájárulásként nyújtott települési támogatást több élethelyzet kezelésére. Ilyenek az óvodai és iskolai évkezdés miatt jelentkező többletkiadások, a gyermek hátrányos helyzete, nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartása, válsághelyzetben lévő várandós anya és gyermekének megtartása, koraszülött csecsemő otthonába bocsájtását biztosító, a gyermek légzését támogató, illetve figyelő eszköz beszerzése miatt anyagi segítségre szorul, a gyermek fogadásának előkészítése.

2015. október 1-től bevezette az egy és kétgyermekes családok részére a közétkeztetési támogatásként nyújtott települési támogatást.

2006 óta részt vesz a nyári gyermekétkeztetésben; míg 2014 óta gyermekétkeztetést biztosít a téli szünidőben.

A kormány döntése alapján, a gyermekszegénység elleni küzdelem elemeként 2016-tól új állami segítségnyújtásként jelenik meg a szünidei gyermekétkeztetés, amely a hátrányos helyzetű gyermek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére ingyenesen biztosítja a déli meleg főétkezést, melyet a gyulai önkormányzat kiterjesztett a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, azt igénybe venni kívánó gyermekek részére is.

Óvoda- és iskolabuszt működtet; 2000 óta évről évre csatlakozik a Bursa Hungarica szociális ösztöndíjprogramhoz; 2008 óta csatlakozik az Arany János tehetséggondozó programhoz.

2015-től működteti a Bay Zoltán városi tanulmányi ösztöndíjprogramot; 2018-től működteti az Erkel Ferenc művészeti ösztöndíjprogramot. Napközis tábort nyújt a nyári szünidőben, támogatja az Át-járás tábort, tematikus, Hetedhét Játékváros tábort biztosít, 2014 nyarától részt vesz a nyári diákmunkaprogramban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában