Katasztrófavédelem

2024.04.06. 06:35

Robotkutyát is bevetettek a gyomaendrődi gyakorlaton - videóval

A Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Földön – Égen Mentőcsoport, közös katasztrófavédelmi gyakorlaton vett részt pénteken délután Gyomaendrődön. Robotkutyát is bevetettek a gyakorlaton.

Dinya Magdolna

A Földön – Égen Mentőcsoport (FÉM) tavaly júniusban alakult meg, de az alapítótagjaik már több mint tíz éves múltra tekintenek vissza a katasztrófavédelemben eltöltött munkájukat tekintve, mind a Körös Mentőcsoportban, mind pedig az országos HUSZÁR mentőszervezetben. 

robotkutyát, katasztrófavédelmi gyakorlat, mentőcsoport
Modern technikával ismerkedtek meg a katasztrófavédelmi gyakorlat során, robotkutyát is bevetettek. Fotó: Beol.hu

A mentőcsoport célja, hogy közreműködjön a régió lakosságának polgári védelmi, tűz és katasztrófa-elhárítási és egyéb humanitárius védelmi feladatok felkészítésben. Küldetésük, hogy a lakosok képesek legyenek megvédeni önmagukat, családtagjaik, embertársaik életét és vagyontárgyaikat. A felkészítésen túl, az egyesület tagjai aktív szerepet vállalnak a kutatási, kárelhárítási feladatokban is. Szoros együttműködésben vannak különböző katasztrófavédelmi, polgári védelmi feladatokat ellátó országos és területi szervekkel, a vármegyei és helyi védelmi bizottságokkal, helyi önkormányzatokkal, továbbá a Magyar Vöröskereszttel, a Magyar Tűzoltó Szövetséggel, a Magyar Polgárőr Szövetséggel és a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal. Hozzájárulnak a hivatásos szervek kereső-kutató és mentő tevékenységeihez, képzett szakemberekkel, kereső- és mentőkutyákkal, valamint a terepet fentről jól érzékelő drónokkal.

Bemutattak egy robotkutyát és egy robot tengeralattjárót

A katasztrófavédelmi gyakorlaton egy robotikával foglalkozó nagyvállalat tartott elméleti, majd gyakorlati előadást, ahol bemutattak egy robotkutyát és egy robot tengeralattjárót is.

Haskó György tűzoltó ezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese elmondta, évente tartanak együttműködési gyakorlatot, hogy felkészüljenek a valós helyzetekre. Kifejtette, hogy minden évben van valami új dolog és az idei évben a robotikát célozták meg. Ezért szerveztek előadást és bemutatót az Infuze Robotics részvételével, Körömi János ügyvezető közreműködésével. A két napos rendezvény célja, hogy valós eseményekre gyakoroljanak kereső- és mentőkutyákkal, és szimulálják a személykeresési, valamint a katasztrófahelyzetben eltűnt személyek felkutatásának feladatait. Továbbá ismertették, hogy egy drónt vagy egy robotkutyát, hogyan lehet bevonni és alkalmazni egyes keresési feladatokban. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában