Részvényfutam

2024.04.14. 09:17

A legaktívabb iskolák közé került a békéscsabai Közgé

A Közgé, vagyis a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium nyerte el a legaktívabb intézményeknek járó egyik díjat a Budapesti Értéktőzsde és a Pénziránytű Alapítvány nemrég zárult országos tőzsdejátékán – ismertették az alapítvány közleményében.

Licska Balázs

Tőzsdecápákká válhattak a fiatalok a négy hétig zajló játék során

Forrás: shutterstock

A BÉT Részvényfutam segítségével a középiskolások mellett a 7-8. osztályos diákok, valamint tanáraik és szüleik is összemérhették tőzsdei ismereteiket, kipróbálhatták befektetési érzéküket. A játék célja a tőzsde működésével, a befektetési lehetőségekkel és a tudatos megtakarítás alapú öngondoskodással kapcsolatos ismeretterjesztés volt.

A játékosok március 4. és 28. között 18 kereskedési napon keresztül tőzsdézhettek, kétmillió forint értékű virtuális tőkével gazdálkodva. A kereskedést a BÉT-en jegyzett, Prémium kategóriájú részvényekkel bonyolíthatták le. Az idei versenyen az indulók száma elérte a tavalyi rekordév szintjét: közel 2 400 tőzsdecápa regisztrált, akik a tavalyinál közel 25 százalékkal több, összesen 40 234 kötést bonyolítottak a négy kereskedési hét során.

A versenyzők minden nap három kérdésből álló kvízt is kitölthettek, amelyekért plusz pontokat kaphattak. Ha minden kvízt helyesen töltött ki egy játékos, akkor induló tőkéjét akár 9 százalékkal is megnövelhette. A kvízekkel megszerzett tudást azonban helyes tőzsdei döntésekkel is bizonyítani kellett ahhoz, hogy dobogós helyezést érhessen el a versenyző. 

A tanulók versenyét a Pápai SZC Acsády Ignác Technikum és Szakképző Iskola versenyzője nyerte 28,77 százalékos hozamával, a második helyen az Érdi SZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium tanulója végzett 20,05 százalékos hozamot elérve, míg az összesítésben a harmadik helyet a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium diákja szerezte meg 19,56 százalék hozamot realizálva. 

A négy legaktívabb Pénziránytű Iskolahálózathoz tartozó oktatási intézmény – a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium, az Érdi SZC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium, a Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium, valamint a Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Technikum – mindegyike egy-egy 150 ezer forint értékű vásárlási utalványt nyert a Pénziránytű Alapítványtól. 

A vármegyei intézmények idén különösen aktívak voltak a pénzügyi tudatosságot célzó országos programokon: Békés vármegye 48 tanintézményéből összesen több mint 7400 diák csatlakozott az idei országos PÉNZ7 rendezvénysorozathoz, a vármegye iskoláiban közel 900 tanórát tartottak a témahét keretén belül – ismertették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában