Békéscsaba

2024.04.05. 18:23

Összeszedték a szemetet a Dobozi út mentén - videóval

Összegyűjtötték pénteken Békéscsabán a Dobozi úti kerékpárút mellett eldobált szemetet. A hat kilométeres gyalogtúrával egybekötött akciót a Bihari Túrák Közhasznú Egyesület szervezte, ezzel csatlakozva egy országos kezdeményezéshez.

Licska Balázs

Mintegy húszan vettek részt az akcióban a Dobozi út mentén

Fotó: Licska Balázs

Kocziha Attila, a Bihari Túrák Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, hogy az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ egy országos kezdeményezést hirdetett, ennek mentén az erdők napja, március 21-e és a Föld napja, április 22-e között szemétszedési akciókat tartanak. Országosan mintegy ötven civil szervezet csatlakozott, közte a Bihari Túrák Közhasznú Egyesület. A mostani, pénteki programot követően a közeljövőben két hasonlót szerveznek, egyet az Ó-gerlai Kovácsi-erdőben – ahol folyamatosan újratermelődik a hulladék –, egyet pedig a Lencsési lakótelep környékén, a kutyakiképző mögötti erdőben; egyébként pedig rendszeresen tartanak ilyen megmozdulásokat.

Szelektíven gyűjtöttek

Pénteken a Dobozi úti kerékpárút melletti területet tisztították meg, a röplabda-akadémia és a gerlai bekötő közötti szakaszon. A mostani akció érdekessége volt, hogy szelektíven gyűjtötték a szemetet. Azaz a műanyagot, a papírt és a fémdobozokat fehér, míg a kommunális hulladékot és az üveget fekete zsákokba tették. Az akcióban húszan vettek részt, mindenkinek biztosítottak kesztyűt, valamint az önkénteseket meglepetésekkel is várták a hat kilométeres túra végén. Hiszen – mint ahogy Kocziha Attila fogalmazott – alapvetően természetjárást szerveztek, ezt kötötték össze a szemétszedéssel. Az összegyűjtött hulladékot végül elvitték, leadták a válogatóműnél.

Flakonok és csomagolóanyagok

A Bihari Túrák Közhasznú Egyesület elnöke szerint Békéscsaba belvárosa tiszta, a külvárosi részeken fordul elő esetleg eldobált szemét. Az utak, bicikliutak és járdák mentén a flakonok és a gyorsétkezdés csomagolóanyagok a jellemzőek; míg a nem szem előtt lévő területeken építési törmelékkel, műszaki cikkekkel lehet találkozni.

Szemléletváltásra lenne szükség

Szente Béla önkormányzati képviselő is csatlakozott a Dobozi úti akcióhoz. Elmondta, az út és a kerékpárút mentén autókból, bicikliről eldobott szemetet lehet találni, és vannak mély árkok, ahol összegyűlik a hulladék. Szerinte szemléletváltásra lenne szükség, hogy ne termelődhessen újra az akciót követően a szemét. Kiemelte: ha egy terület tiszta, akkor oda nem szemetelnek.

Példát kell mutatni

Opauszki Zoltán, a város környezetvédelemért felelős tanácsnoka – aki szintén gyűjtötte a hulladékot – szerint nagy jelentőséggel bírt a pénteki kezdeményezés, fontos példát mutatni, tenni kell a környezet megtisztításáért és tisztán tartásáért. Úgy véli, mindenkinek az az érdeke, hogy a közvetlen környezete, a települése, valamint az egész ország tiszta, rendezett és jól élhető legyen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában