Nemzetiség

2024.04.20. 11:56

Nemzetiségi konferenciát tartottak a szarvasi pedagógiai karon

A Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Karán idén 11. alkalommal rendezték meg a napokban a Nemzetiségi Konferenciát, amely évről évre biztosít lehetőséget arra, hogy a Szarvason hat és fél évtizede elkezdődött Nemzetiségi pedagógusképzés eredményeit megossza, illetve a gyakorló pedagógusok, oktatási szakemberek tapasztalatait megismerje.

Vásári Erzsébet

Dr. Katona Krisztina dékán beszámolójából kiderült, hogy az idei konferencia címe és témája a „Nemzetiségi nevelés és oktatás – lehetőségek és megoldások nemzetközi kontextusban” volt.

A nemzetiségek témája volt terítéken a szarvasi pedagógiai kar konferenciáján
A nemzetiségek témája volt terítéken a szarvasi pedagógiai kar konferenciáján. Fotó: GFE

A rendezvény délelőtti programjának részeként köszöntők és szakmai előadások hangzottak el. A konferenciát Dr. Kiss-Rigó László a Szeged-Csanádi egyházmegye püspöke, a rendezvény fővédnöke nyitotta meg. A résztvevőket dr. Dux László a Gál Ferenc Egyetem rektora, Daniel Banu, Románia gyulai főkonzulja, Kreszta Traján román nemzetiségi szószóló és Paulik Antal szlovák nemzetiségi szószóló köszöntötte. Sztojka Attila, Roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos köszöntő gondolatait Romhányi Tiborné, a Békés Vármegyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetőségi tagja olvasta fel, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata elnökének, Englenderné Hock Ibolyának az üzenetét pedig Mittag Mónika, a Békés Vármegyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke tolmácsolta. A Békés Vármegyei Kormányhivatal képviseletében Gaál Roland, a Szarvasi Járási Hivatal vezetője köszöntötte a megjelenteket, Szarvas képviseletében pedig Babák Mihály polgármester úr üdvözölte a konferencia részvevőit.

A délelőtti program nyitóelőadását dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa tartotta, aki előadásában érintette azokat a jogszabályokat, amelyek a hazai kisebbségek alapvető jogait biztosítják, szólt azokról a kérdéskörökről, amelyek az alapvető jogok biztosa hivatalának hatáskörébe tartoznak, s mindazokról a feladatokról, amelyek a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmével kapcsolatosak.

A délelőtti program zárásaként az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetőjének, Kállay Attilánénak az előadását hallgathatták meg az érdeklődők. A főosztályvezető bemutatta azokat a területeket, amelyekkel a Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ foglalkozik, és amelyekben támogatást tud nyújtani a nemzetiségi intézmények vezetői, pedagógusai számára. Előadásában a résztvevők figyelmébe ajánlotta a Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ honlapját, amelynek tárháza folyamatosan bővül a jó gyakorlatokkal, továbbá ahol tájékozódni lehet a Központ által szervezett továbbképzésekről, tanulmányi versenyekről és különböző szakmai, kulturális programokról.

A délelőtti program részeként továbbá nemzetiségi kulturális műsorral működtek közre a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói; a battonyai Magdu Lucian Román Általános Iskola és Óvoda tanulói; a szarvasi Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium volt és jelenlegi tanulói; a Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola tanulói.

A délután folyamán roma, román, német és szlovák nemzetiségi szekciókban folytatódott a munka, ahol hazai és nemzetközi szakemberek, oktató, kutatók, gyakorló pedagógusok osztották meg szakmai tevékenységük eredményeit, jó gyakorlataikat középpontba állítva a nemzetiségi nyelv, kultúra, identitás átörökítésének aspektusait – tette hozzá végül dr. Katona Krisztina.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában