Második világháború

2024.04.08. 15:18

Keresik a Mezőmegyeren lezuhant német bombázó roncsait

Az 1944. október 6-án lezuhant német Junkers Ju87 „Stuka” zuhanóbombázó darabjait kereste fémdetektorral a mögöttünk hagyott hétvégén Herczeg Tamás, Békéscsaba országgyűlési képviselője többekkel együtt. Munkacsoport alakult a II. világháborús repülőroncs, és a közelében eltemetett pilóta, valamint lövész nyughelyének felkutatására.

Beol.hu

„Kincskeresésre” indultunk hétvégén Mezőmegyer határában Poliak Palival, Kolarovszki Csabával és Domokos Ferenccel. Fémdetektorral felszerelve érkeztünk meg a már korábban kijelölt területre, ahol nem régi pénzérméket, vagy hasonló kincset, hanem az 1944. október 6-án lezuhant német Junkers Ju87 „Stuka” zuhanóbombázó darabjait kerestük – írta közösségi oldalán Herczeg Tamás.

bombázó, német, világháború, herczeg tamás, munkacsoport
Fémdetektorral vizsgálták át a korábban kijelölt területet. Forrás: Facebook/Herczeg Tamás

Az országgyűlési képviselő emlékeztett, a kutatás már egy ideje zajlik, és időközben munkacsoport alakult a II. világháborús repülőroncs, és a közelében eltemetett pilóta, valamint lövész nyughelyének felkutatására. A munkacsoporthoz ő is csatlakozott, és a kereséshez szükségek engedélyek, illetve a honvédelmi tárcával való kapcsolattartásban próbál segítséget nyújtani.

„Fontosnak tartom, hogy feltárjuk a múltnak egy olyan darabját, amelyről évtizedekig még beszélni sem nagyon mertek a helyiek, ugyanakkor még élnek szemtanúk, akik hitelesen tudják elmesélni a lezuhant bombázó történetét. Az eddig megtalált repülőgép darabokból, valamint a levéltárakban, különböző adatbázisokban fellelt információkból a mezőmegyeri Arany János Művelődési Házban most is megtekinthető egy kiállítás, de a munkacsoporttal az a célunk, hogy a háború ezen eseményét teljes egészében feldolgozzuk és a Mezőmegyer mellett lezuhant német vadászgép története mindenki számára megismerhető legyen” – fogalmazott Herczeg Tamás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában