Büntetés-végrehajtás

2024.04.19. 17:08

Mintazárka kapott helyet a békéscsabai középiskolában - galériával, videóval

Mintazárkát alakítottak ki a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium egyik termében, együttműködve a büntetés-végrehajtási szervezettel. Ezzel szemléltetik a fogvatartottak életterét, segítik az igazságszolgáltatás rendszerének oktatását, a jövő büntetés-végrehajtási szakembereinek képzését. A békéscsabai középiskolában 1992 óta van rendészeti képzés.

Licska Balázs

Tálas Csaba, a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium igazgatója elmondta, hogy számos könyvnek, filmnek, fotónak ad témát a börtönök világa, és sokféle fogvatartotti gyakorlat fordul elő a világban. Mint mondta, mindig kérdés, hogy mit tegyenek azokkal, akik megszegik a törvényeket, akik veszélyt jelentenek a többségre, hogy miként lehet visszavezetni egyeseket a társadalomba. Hangsúlyozta, hogy erről szól a büntetés-végrehajtás, mint szakma.

Mintazárkát adtak át a Szent-Györgyiben. A képen Zombori Zoltán, Győri Levente, Tálas Csaba és az egyik diák, Borsi László
Mintazárkát adtak át a Szent-Györgyiben. A képen Zombori Zoltán, Győri Levente, Tálas Csaba és az egyik diák, Borsi László. Fotó: Imre György

Eredeti zárkaajtót szereltek fel

Fontosnak mondta, hogy legyen a középiskolában egy realisztikus mintazárka, amelynek ötletét egy budapesti pályaválasztási vásáron vetette fel az intézmény szakembereinek Győri Levente bv. alezredes, a Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központjának igazgatója. Ezt követően mérlegeltek, hogy megvalósítható-e, egyeztettek a büntetés-végrehajtás gyulai és szegedi szakembereivel, akik segítettek abban, hogy valóban hiteles, szabályszerűen berendezett mintazárkát alakítsanak ki, eredeti zárkaajtóval. Kaptak eszközöket, mint egyenruhát, bilincset vagy gumibotot, illetve olyan alkotásokat, amelyeket fogvatartottak készítettek.

A pályaválasztásban is segít a mintazárka

Győri Levente bv. alezredes, a Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központjának igazgatója vetette fel, hogy legyen egy mintazárka a középiskolában, amely szerinte egy kapcsolódási pontot jelent a büntetés-végrehajtási szervezet és a szakképzési centrum között. A mintazárkával tematikus, élményszerű, gyakorlatorientált feladatokkal tarkított órákat lehet tartani, amelyek meghatározóak lehetnek a fiatalok számára pályaválasztás idején.

Hangsúlyozta, hogy a büntetés-végrehajtási szervezet rendkívüli fejlődésen megy keresztül, olyan digitális és informatikai eszközöket vezetnek be, amelyek csökkentik a személyi állomány munkaterheit. Úgy véli, hogy a mai generáció számára is tudnak olyan lehetőségeket kínálni, hiszen különleges „kütyükkel” dolgoznak, ami miatt vonzó lehet ez a pálya a fiataloknak. Lényegesnek nevezte, hogy minél több tanulót nyerhessenek meg a rendvédelem számára.

Beleláthatnak a börtönőri munka világába

Zombori Zoltán bv. őrnagy, a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnokhelyettese hangsúlyozta, hogy a fejlődés a mai világ alappillére. Kiemelte, hogy innovatív a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium, és hogy innovatív a kezdeményezés is. A mintazárka, a benne elhelyezett tárgyak, de az egész miliő segítségével beleláthatnak a diákok a büntetés-végrehajtás, a börtönőri munka világába, szélesíthetik a tanulók szakmai ismereteit. Hangsúlyozta, hogy a büntetés-végrehajtási szervezeten belül van fejlődési és előrelépési lehetőség.

Kukucskáló és tátika

Az átadáson hangsúlyozták, hogy a kialakított mintazárka teljesen hiteles, egy egyszemélyes lakóegységet jelenít meg. A mintazárka mérete azért nagyobb az igazinál, mert oktatási célokat szolgál, hogy többen elférhessenek benne. Egy paravánnal választottak le a mosdót. A fogvatartottak rendelkezésére áll egy ágy, egy asztal, egy szék és egy zárkaszekrény, valamint itt egy tévét is elhelyeztek. A zárkaajtó szintén valódi, azon van kukucskáló és tátika is, a nyílás az étel beadására szolgál. Arról ugyancsak beszéltek, hogy a fogvatartottakat folyamatosan, minden nap ellenőrzik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában