Vésztő

2024.04.14. 18:46

Miért kerül 400 ezer forintba egy temetés?

A temetéssel kapcsolatos költségek és árak, a parcellák és az urnafal is szóba került nemrég Vésztőn, a képviselő-testület ülésén, amikor a köztemető üzemeltetését tárgyalták.

Licska Balázs

A temetkezési szolgáltató, a Gyulai Pietas Egyházi Temetkezési Szolgáltató Kft. ügyvezetője, Dorogi János elmondta, hogy tavaly 107 temetés történt a sírkertben, 40-50 százaléka volt hamvasztásos. Hozzátette: szükséges újabb parcellákat nyitni. Erre Karakas Anikó polgármester jelezte: egy pályázat révén újabb területeket nyitnak, napokon belül indul a beszerzési eljárás.

vésztő
A vésztői köztemetővel kapcsolatban is tárgyaltak nemrég a város képviselő-testületi ülésén /Illusztráció: Shutterstock/

Nézzék át, hogyan lehetne faragni a költségeken

Átlagosan 400 ezer forintba kerül egy temetés – mondta Kocsis Ádám önkormányzati képviselő, bizottsági elnök, aki azt kérte, nézzék át az árakat, hogy miként lehetne úgy faragni a költségekből, hogy a temetés méltó legyen, ugyanakkor ne kényszerítsen túl nagy terhet a hozzátartozókra. Dorogi János ügyvezető elmondta, hogy vannak olyan költségek, amelyeket kénytelenek áthárítani, az ár függ a beszállítói körtől is. Megígérte, hogy megnézik, miként faraghatnak az árakon.

A fúrt kutakat át kell nézni, a javításokat el kell végezni, van olyan, amely működésképtelen – mondta dr. Mike László alpolgármester. Szabó Gézáné önkormányzati képviselő felvetésére Karakas Anikó polgármester elmondta, egy újabb urnafal kialakítása is folyamatban van.

Újabb padokat helyeznek ki, a földutak mellett

A sírkert üzemeltetését a városüzemeltetési iroda végzi. Gyulai András igazgató elmondta, hogy a szilárd burkolatú utak melletti padok megfelelő állapotban vannak, van is elég belőlük. Új padokat olyan területekre helyeznek ki, ahol földutak vannak és nincsenek padok. 

Karakas Anikó polgármester arról beszélt, hogy a ravatalozó felőli nagykaput is szeretnék lecserélni, erre keresik a megoldást; míg dr. Mike László alpolgármester azt emelte ki, hogy a közelmúltban egy évtizedes problémát orvosoltak azzal, hogy kerítést építettek és újítottak fel. Lázár Attila önkormányzati képviselő szerint szükség van a külső illemhelyre. Gyulai András igazgató erre úgy reagált, hogy el kell dönteni, milyen sorsot szánnak annak az épületnek, hogy miként tegyék rendbe, olyanra van szükség, amely méltó a sírkerthez.

Etalonnak számít a vésztői temető

Az ülésen Karakas Anikó polgármester, Dorogi János ügyvezető és Gyulai András igazgató is azt emelte ki, hogy a vésztői sírkert szép és rendezett, hogy a szakmában egy etalonnak számít, illetve, hogy büszkék lehetnek rá a vésztőiek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában