Megették, amit kisütöttek

2024.04.20. 16:56

Ismét kolbászgyúró és lekváros papucsot készítő diákokkal népesült be a csabai klubház

A békéscsabai Lencsési Általános Iskola 5. a osztályos diákjai Vágvölgyiné Mácsanszki Eleonóra osztályfőnökkel érkeztek az Uhrin Zoltán Klubházba kolbászgyúrásra és szilvalekváros papucs készítésére pénteken délután.

Nyemcsok László

A Csabai Kolbászklub székháza ismét gyermekzsivajtól volt hangos, de amikor Lugosi Gyula, a klub tagja a csabai kolbász történetéről, a hagyományok őrzéséről beszélt, elcsendesült a terem.

A kolbászgyúrás és a végeredmény nagy örömet jelentett a gyermekeknek
Forrás: BMH

Az elmélet után a gyakorlaté volt a főszerep. A diákok megtanulták a kolbász és a szilvalekváros papucs készítésének fortélyait a kolbászklub tagjaitól. Mégpedig Lugosi Gyula mellett Kiss Ervintől – főként, ami a kolbász fűszerezését illeti –, valamint Gaál Jánosnétól, Kissné Kovács Marianntól és Jakab Dezsőnétől.

– A programot a klub egy nyertes pályázatának köszönhetően tarthattuk – hangsúlyozta Gaál Jánosné. – Öröm volt hallani, hogy számos tanulónak nem jelentett újdonságot a kolbászkészítés, mert a családjukban már láttak ilyet, sőt, részt is vettek rajta. Ugyanakkor kiderült az is, hogy disznótoros élményekkel kevesen rendelkeznek. Ami viszont a legfontosabb, amit a diákok saját kezükkel készítettek, meg is kóstolhatták a sütés után.

A szilvalekváros papucs készítése főként a lányokat érdekelte
Forrás: BMH

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában