Világnap

2024.04.22. 17:49

A Kék bolygóval játszottak a Föld napján a Jankay iskolások

dr. Nagy Szilvia

A Föld Napját ünnepelték Békéscsabán, a Körösök Völgye Látogatóközpontban hétfőn. Gyebnár Emőke programszervező elmondta, az első megmozdulás kiötlője az amerikai Denis Hayes volt; a társadalom ingerküszöbét az 1969-es Santa Barbara-i olajszennyezés törte át. Hozzátette, ma már 192 országban emlékeznek a Föld Napjára. 

A gyermekek köszöntése. Fotó : Föld napja Natúrpark 

– Működnek világhírű szervezetnek, születnek nemzetközi egyezmények, klímastratégiák, folyók, növények, állatok védelmét célzó paktumok, de a mostani szélsőséges időjárás is mutatja, megrendítő folyamat zajlik, amit vissza kell fordítani. Ti, emberpalánták is sokat tehettek a  Föld állapotának javításáért. Spórolhattok a vízzel, az energiával, fákat ültethettek, vigyázhattok az erdőkre, a vizekre, az állatokra. Szelektíven gyűjthetitek a szemetet, komposztálhattok, tudatosan vásárolhattok a helyi piacon szüleitekkel – sorolta Gyebnár Emőke, mielőtt "átadta" a Jankay iskolásokat a Tudásfa Animátorcsapatnak. A dobókocka pörgött, a Kék bolygó társasjátéknak köszönhetően a gyerekek további hasznos információkhoz jutottak a Föld védelmével kapcsolatban.

 

Játékkal való tanulás és fejlesztés. Fotó: Föld napja Natúrpark 

– A kertészkedést és komposztálást, a víz- és energiahatékonyságot, valamint az élőlények megóvásának témakörét öleljük fel idén. Elmondtam az iskolásoknak: Földünk már több milliárd éves, nálunk sokkal nagyobb élőlényeket is kinevelt, majd kipusztított. Mára nyolcmilliárdan lettünk, létünk parányi mozzanat a történetében. Tőle kaptuk a vizet, a napfényt, a fákat, amit nem elpazarolnunk kellene, hanem kincsként őrizni. Ehhez képest augusztus környékére már feléljük a Föld tartalék energiáit. Túlfogyasztunk, divatosan akarunk öltözködni, modern telefont, bútort igyekszünk használni  – sorolta Gyebnár Emőke, miközben megmutatta a kézzel festett társasjátékot. A gyerekek a játékos tanulás és az interaktivitás jegyében az animátorok segítségével válaszoltak a megadott kérdésekre. Többen elárulták, évek óta szelektíven gyűjtik a hulladékot, használják a papír mindkét oldalát, mentettek már sünt. 

– Bízom abban, hogy sok kutató, tudós kerül ki közülük, közreműködnek majd fejlett technológiák feltalálásában, amelyek visszafordíthatják a negatív folyamatokat, segíthetnek unokáinknak, dédunokáinknak  – tette hozzá Gyebnár Emőke.

Előadás a Föld védelméről. Fotó: Föld napja Natúrpark 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában