Békéscsaba

2024.04.12. 17:45

A Felvidékről kitelepített magyarokra emlékeztek

A Felvidékről kitelepített magyarokra emlékeztek pénteken Békéscsabán, a városháza árkádsorán elhelyezett emléktáblánál. A lakosságcsere keretében ötszáz felvidéki magyar család érkezett Békéscsabára. Új életet kezdtek a városban és a környező tanyavilágban. Hetvenhét éve április 12-én indították el a Felvidékről az első transzportot a vagonokba kényszerített magyarokkal.

Licska Balázs

A város vezetői is megkoszorúzták az emléktáblát. Fotó: Licska Balázs

Szarvas Péter polgármester megemlékező beszédében azt mondta, hogy a második világháború a felvidéki magyarok számára nem a békét hozta el, hanem a jogfosztást, az üldöztetést. A közzétett Beneš-dekrétumok az őslakos magyarság kiűzetését szolgálták, azok számára, akik megkapták a kiértesítést, az úgynevezett fehér lapot, nem volt menekvés.

Felvidékről, kitelepített, magyarok
A Felvidékről kitelepítettekre emlékeztek: Fülöpné Fischer Katalin olvasta fel visszaemlékezését. Fotó: Licska Balázs

Megfosztották őket állampolgárságuktól

Hozzátette, hogy a felvidéki magyarok 1947-ben és 1948-ban tragédiát éltek át, amikor a csehszlovák állam megfosztotta őket állampolgárságuktól, vagyonuktól, kiűzte őket a szülőföldjükről, megtiltotta számukra a magyar nyelv használatát. A lakosságcsere-egyezmény alapján megkezdődött a kitelepítésük, és elindultak az első szerelvények.

Több mint 76 ezer magyart szállítottak ide, és 60 ezer szlovák választotta a kiköltözést. Közben az őslakos magyarságot erőszakos eszközökkel akarták rávenni arra, hogy vallják magukat szlováknak, és 327 ezer felvidéki magyart nyilvánítottak szlovákká.

Rakonczai Kata Bíborka és Szarvas Péter
A rendezvényen közreműködött Rakonczai Kata Bíborka, mellette Szarvas Péter polgármester. Fotó: Licska Balázs

Példát mutattak magyarságból

Az áttelepített magyarok egyetlen bűne az volt, hogy magyarok voltak. Az utazással töltött egy-két hét a pokol volt a számukra, nem tudták, mire számíthatnak, hova tartanak. Békéscsabára 500 felvidéki magyar érkezett, akik a településen és a környező tanyavilágban kezdtek új életet. Nem háborogtak, kemény munkával és erős hittel kezdték újra felépíteni az életüket.

Hangsúlyozta: az átélők példát mutattak kitartásból, a munka becsületéből, a hit megtartó erejéből, a népek békés egymás mellett éléséből, a szülőföld szeretetéből, a magyarságból.

Barcs Anikó
Barcs Anikó, Barcsné Csizmadia Margit, Vágfarkasd díszpolgárának lánya, aki édesanyja halála után viszi tovább a 77 éve történt események emlékét. Fotó: Licska Balázs

Erősödött az élni akarás a Felvidékről kitelepítettekben

Az eseményen felolvasta visszaemlékezését – egy pályázaton díjazott írását – Fülöpné Fischer Katalin nyugalmazott iskolaigazgató, akinek „egy nagy ruháskosár volt a háborús babakocsija”. Mint fogalmazott, 1947 nyarán, amikor 2,5 éves volt, marhavagonokban érkeztek Békéscsabára, a vasútállomáson rengetegen voltak. Egy teherautóval vitték őket egy házhoz. A ládák bontatlanok maradtak, bíztak abban, hogy visszatérhetnek. Aztán, ahogy fogyott a remény, úgy erősödött az élni akarás. Bár élete Békéscsabán teljesedett ki, komáromi gyökereit soha nem felejti.

Megkoszorúzták az emléktáblát

A megemlékezésen jelen volt Barcs Anikó, Barcsné Csizmadia Margit, Vágfarkasd díszpolgárának lánya, aki édesanyja halála után viszi tovább a 77 éve történt események emlékét. Egy dallal közreműködött Rakonczai Kata Bíborka, a Békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója. Többen megkoszorúzták a városháza árkádsorán a Felvidékről kitelepített magyarok emlékére emelt táblát, a város nevében Szarvas Péter polgármester, valamint Nagy Ferenc, Paláncz György és Varga Tamás alpolgármesterek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában