Látogatás

2024.04.18. 17:01

Az észt nagykövet Békéscsabán járt

Észtország magyarországi nagykövete, Raul Toomas csütörtöki, békéscsabai látogatása során a városházán egyeztetett Szarvas Péter polgármesterrel, majd megismerkedett a városháza és Békéscsaba történelmével a Munkácsy Negyedben tett séta keretében. Arról, hogy a találkozón mi hangzott el, sajtótájékoztatón számolt be a városvezető és az észt diplomata.

Licska Balázs

Raul Toomas békéscsabai programja a békéscsabai egyetemen kezdődött, ahol észt programokkal készültek. Délután a városházán Szarvas Péter polgármester elmondta, Észtország magyarországi nagykövetével a világban, a Békéscsabán és az Észtországban zajló eseményekről beszéltek. Érintették azokat a pontokat, amelyek összekötik Magyarországot és Észtországot, így azt, hogy mindkét ország az Európai Unió és a NATO tagja, illetve, hogy közös célokért dolgoznak. Szóba került az ukrajnai háború is.

Raul Toomas, észt, nagykövet, Szarvas Péter, polgármester, Békéscsaba
Raul Toomas, Észtország magyarországi nagykövete és Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere a városházi egyeztetést követő sajtótájékoztatón
Fotó: Bencsik Ádám

Az ukrajnai háborúról is beszéltek

A békéscsabai városvezető elmondta: az önkormányzat szerepet vállalt az Ukrajnából érkező menekültek ellátásában, huszonöt fiatalnak biztosított szállást és étkezést egyaránt. A diákok egy kivétellel visszatértek Ukrajnába. Mivel kötelezettségének érzi, Békéscsaba segíti kárpátaljai testvértelepülését, Ungvárt is lehetőségéhez mérten, illetve számos békéscsabai gyűjt és juttat el adományokat, ruhákat és tartós élelmiszereket kárpátaljai magyarok számára.

Az észt nagykövet, Raul Toomas megosztotta: Észtország számára biztonságpolitikai kérdést jelent Ukrajna támogatása. Örömmel hallotta, hogy Békéscsaba többféle módon támogatta a menekülteket. 

Tetszett neki a rend és a tisztaság

A városvezető és a diplomata hozzátette, hogy beszéltek Békéscsaba gazdasági helyzetéről is, a munkalehetőségekről. Szarvas Péter polgármester elmondta: a városban több iparág van jelen. Bár a recesszió érintett egyes iparágakat, bízik benne, hogy Békéscsaba gazdasági ereje növekedni fog.

Első alkalommal járt Békéscsabán, és rögtön felkeltette a figyelmét az, hogy Békéscsaba rendezett, tiszta, hogy felújították a történelmi épületeket. Az észt nagykövet meg is kérdezte a városvezetőt, hogy mit tartanak fontosnak a békéscsabaiak, és örömmel hallotta, hogy a helyiek számára is azok az értékek a lényegesek, mint az észteknek: a rend és a tisztaság. Szarvas Péter polgármester ugyancsak kiemelte: Békéscsaba zöld, parkosított, és egy mondhatni folyó szeli ketté.

Lehetne Békéscsabának észt testvérvárosa

Szóba kerültek a magyar-észt kapcsolatok is a találkozón. Megemlítették, hogy a Békéscsabai Szakképzési Centrumban négy észt fiatal tanul jelenleg egy csereprogramnak köszönhetően, ezt megelőzte az, hogy korábban négy fiatal Észtországban tanulhatott. Raul Toomas észt nagykövet szerint hagyománya van a két ország között a kulturális és oktatási kapcsolatoknak – a munka eredménye a csereprogram is –, és felmerült benne, hogy lehetne Békéscsabának észt testvérvárosa.

Szarvas Péter polgármester kiemelte: az észtekre jellemző a hazaszeretet, a honvágy; az innovációra való képesség és készség; valamint a humor. Úgy véli, hogy a háromból kettő a magyarokra is jellemző; és noha vannak magyar Nobel-díjasok az elmúlt időszakból is, szerinte az innováció tekintetében lehetne mit tanulni az észtektől. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában