2024.04.04. 08:15
Gondolta volna? Ez a legkedveltebb magyar étel
Nem a gulyásleves, nem a hortobágyi palacsinta és nem is a kürtőskalács végzett az első helyen. A Csabai kolbász győzött.
A vince.hu oldalon találtuk az angol nyelvű TasteAtlas felmérését. A minap közzétették, melyek a legrosszabb és a legjobb magyar ételek. Maradjunk a legjobbaknál, vagyis azoknál, amik a javarészt külföldi TasteAtlas szavazók szerint a legfinomabbak. A győztes a csabai kolbász lett. Ez a hungarikum a maximális 5 pontból az átlagot tekintve 4,5 pontot kapott a voksolóktól. A második helyen a Szegedi szalámi végzett, a harmadik a húsleves, de befért a legjobb tízbe a Gyulai kolbász is.
Az alábbit írják a Csabai kolbász ismertetőjében: „Hengeres felvágott, a hozzá felhasznált sertés vágósúlyának el kell érnie a minimum 135 kilogrammot. Ami egyedivé teszi ezt a kolbászt, hogy az elkészítés során a csontozásnak mindenképpen kézzel kell történnie, és minden inas részt el kell távolítani az alapanyagból. A húst és a zsírt aprítják, majd pirospaprikával, fokhagymával, köménnyel és sóval ízesítik. Végül töltik, füstölik, szárítják.”
A Gyulai kolbászról ezt írták: „Zsiradékkal darált sertéshúsból, sóval, csípős és enyhén őrölt paprikával, borssal, köménnyel, fokhagymával és sóval kombinált, lassan füstölt kolbász. A keveréket bélbe helyezik, amely védőburkolatként működik, majd a kolbászt fán füstölgetik, mielőtt kikeményítik, és felakasztják száradni. Egészben értékesítve a kolbászoknak párban kell lenniük (18-26 cm hosszúak), és nem lehetnek penészesek a külső felületükön. A kolbász könnyen szeletelhető, és a gyártási folyamatban használt füst és fűszerek kellemes íze van. Fogyaszthatjuk önmagukban, kenyérrel, vagy rakott krumpliba.”